Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за трети път не взе решение за освободи Методи Лалов като съдия. 

След като вече два пъти магистратите не успяха да съберат нужния форум, за да гласуват оставката му, днес кворум имаше, но се появи нов проблем.

Оказа се, че за напускането на Лалов трябва да има становище на Комисията по атестирането и конкурсите. Освен това бившият шеф на Софийския районен съд имал и недовършено дело.

С 8 гласа "за" кадровиците решиха за оставката първо да се произнесе Комисията по атестирането и конкурсите. "Против" бяха Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

Лалов беше атакуван, че не се е произнесъл по мярка за неотклонение на непълнолетен. Делото му е било разпределено на 21 юли, а молбата за промяна на мярката е от 23 август.

"Лалов е трябвало да се произнесе по мярката, защото в момента все още е действащ магистрат", обясни Вероника Имова, член на Съдийската колегия.

По нейните думи това е "последен акт", който дължи на правосъдието. Имова каза още, че досега в практиката на ВСС не е съществувал прецедент да бъде освободен магистрат, без да има произнасяне от Комисията по атестирането и конкурсите.

Според Цветинка Пашкунова няма пречка Софийската колегия да гласува оставката и без заключения на комисията. Нейното първо заседание е на 16 септември.

Оставката на Лалов е внесена в софийската колегия на 2 август и е трябвало да бъде изпратена на комисията веднага, но вместо това шефът на ВКС Лозан Панов, председателстващ заседанията на колегията, директно е внесъл разглеждане от кадровиците.

Шефът на ВКС се учуди как доскорошният председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е преминал за няколко дни през 3 административни процедури - освобождаване от комисията, възстановяване на работа в прокуратурата и назначаване за консул от Министерския съвет. В същото време ВСС на трето свое събиране не освобождава Лалов.

По този повод Драгомир Кояджиков обясни, че по отношение на Пламен Георгиев има становище на Комисията по атестирането и конкурсите..

В крайна сметка мнозинството от съдийската колегия с 8 гласа реши, че първо с оставката на Методи Лалов трябва да се занимае и комисията.

Методи Лалов поиска да напусне Темида в началото на август, а името му беше спрягано като един от вариантите за кандидат-кмет на "Демократична България". Проблемите с напускането на съда обаче вероятно ще му попречат да влезе и в общинската листа на дясното сдружение, където заложиха на архитекта Борислав Игнатов като кандидат-кмет за столицата.