Лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който е и кандидат-кмет на София, от днес е персона нон грата в БНТ, след като вчера успя да превърне предизборното си гостуване в "Референдум" в one man show и да провали предаването. 

Сидеров закъсня за началото, но веднага взе думата и в нарушение на регламента не я даде на никой в продължение на над 40 минути. Белокосият лидер на "Атака" не се трогна от това, че му бе изключен микрофонът и до него любезно го очакваха жандармеристи за да го съпроводят. 

Докато изпълваше със смисъл формата „предизборно шоу” Сидеров разменяше реплики основно с Юлиан Ангелов от ВМРО, с акцент върху сексуалната ориентация на евродепутата Ангел Джамбазки и повтаряше, че партията на Красимир Каракачанов е патерица на ДПС и ГЕРБ. Както и че "войводите" са откраднали 2 млрд, за да ги дадат на САЩ. 

Сидеров настояваше да остане на стола с аргумента, че БНТ не може да го цензурира, след като се издържа с пари от данъкоплатците и не стана, докато Ангелов не прекрати участието си, а водещата Добрина Чешмеджиева прекъсна предаването.

Това е поредното медийно избухване на Сидеров, което ще се накара името му да се споменава в седмиците преди изборите по всички медии. И няма да е последното, тъй освен инциденти по ресторанти и самолети се наблюдава цикличност около избори, коалиционни проблеми или други нужди от спешно вдигане на рейтинг.

През март 2016 г. Сидеров бе осъден на 2 години пробация за 9 извършени от него деяния по 5 от които имаше съдебни дела. Тогава прокуратурата неясно защо поиска съдът да се възползва от правото си да увеличи размера на наказанието с една втора, след като преди това сама се е съгласи на няколко споразумение с лидера на „Атака”.

"По-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес", коментира тогава главният прокурор Сотир Цацаров.

Простъпките за които беше „осъден” Сидеров и после се споразумя с прокуратурата са и най-ярките му проявления - нахлуването в НАТФИЗ през 2015 г., съпроводено с ръкопашна схватка, проваленият празник в Батак през 2011 г., хулиганска проява пред парламента и нанесена лека телесна повреда на полицай през 2013 г.

Без да е учил театрално майсторство Волен с лекота забърква шумни скандали, които в продължение на дни го държат на гребена на медийния интерес. Макар да е в ролята на "лошия", това явно устройва националиста, който разчита, че изцепките му въодушевяват неговите почитатели.

Ето и кратка хронология на "избухванията" на Волен:

На 17 май 2011 г. Сидеров се опитва да проведе митинг на „Атака” по време на честванията за канонизирането за светците от Батак. Версията на „Атака” беше, че до конфликта се стигнало, след като кметът на Батак пуснал музика по време на словото на Волен Сидеров. В крайна сметка Сидеров измъкнал кабелите на уредбата и провалил празника на местните хора. Възникналото напрежение е потушено след, като  тежковъоръжени жандармеристи от Пловдив са изпратени по спешност в родопското градче.

На 23 май 2013 г. при откриването на парламента, избрал правителството на Пламен Орешарски с неговият пръст, лидерът на "Атака" се нахвърли върху журналист от телевизия СКАТ пред сградата на парламента. Полицай се опита да разтърве Сидеров, но той налита и срещу него. "Как се казвате? Кой ви изпрати, Цветанов ли? Защо се намесвате, където не ви е работата", крещеше Волен.

На 7 януари 2014 г. на път за Варна в самолета на "България еър" лидерът на "Атака" предизвиква скандал със служител на френското посолство. По-късно той прераства в побой на летището в града. Там освен цивилен гражданин е пострадал и полицай.

През октомври 2015 г. се провеждат местни избори и Сидеров успява да си осигури водещ сюжет в новините цели три пъти и то без да си плаща. На 10-ти октомври Сидеров предизвиква нощен уличен скандал на столичната улица „Раковски”, като окупира един от така наречените клекшопове. Подкрепен от своя съпартиец Десислав Чуколов, Волен решава, че в магазинчето се продават наркотици и предизвика среднощна полицейска проверка. Според свидетели политикът е проявил агресия към собствениците на магазина. Полицията не откри нищо незаконно в дюкяна и срещу политика започва разследване.

Два дни пред първия тур на местните избори през 2015 г. Сидеров, групата му депутати, тв екип и младежи в добра спортна нахлуват във НАТФИЗ в около 20:20. Те обявяват, че търсят наркотици и лице, което учело там и дори се опитват да разбият врата зад която текат занятия.

Два дни по-късно, в нощта на първи тур на изборите 25 октомври лидерът на "Атака отново нахлува среднощно в Националната академия за театрално и филмово изкуство „за да потърси сметка от човек, който го е ударил”. Сидеров не се трогва от засиленото полицейско присъствие и студентите скандиращи: "Молим ви да напуснете Академията". Членове на "Атака" влизат в пререкания с ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев и с шефа на Актьорския съюз Христо Мутафчиев. На призивите на Халачев да напуснат сградата антуража на Волен реагира с "Ти да не си собственик на сградата".

В НАТФИЗ отива и тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и шефът на СДВР Младен Маринов. Волен Сидеров и двама депутати от "Атака" са изведени от полицаите от сградата на НАТФИЗ, докато отвън са се събрали над 100 души, които искат да се саморазправят с политика. Краят на случката е впечатляващ – в мелето „случайно минаващ” гражданин удря с юмрук Волен в лицето и го разкървавява, заради което лидерът на "Атака" е откаран с линейка. Случайният гражданин е Камен Попов, познат от февруарските протести, гостувал на небезизвестният руски генерал от разузнаването Леонид Решетников в неговият Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). Няколко месеца по-късно Попов развеждаше из България рокерския клуб „Нощните вълци”. В анализ на РИСИ по същото време се твърди, че Сидеров е най-перспективният политик русофил в България. но трябва да промени поведението си.

Сидеров наистина се беше поукротил за известно време, дали заради съвета на РИСИ, дали заради изтеклата пробация...

Не толкова значимо, но също с историческо значение, е пътуването на Волен през февруари 2010 г. със самолет на "Луфтханза" към германския град Франкфурт на Майн. Видимо пиян той вдигнал скандал и обидил на расистка основа екипажа на самолета. При озаптяването си на франкфуртското летище лидерът на "Атака" е нагрубил и германска полицайка, която е подала оплакване срещу него.

И още само един случай, за капак, от 2013 г. - в луксозен ресторант в Брюксел Сидеров и компания прекаляват с алкохола и вдигат скандал след като персонала спира да им го сервира. После пък цялата компания се опитва да се изниже без да плати сметката от около 1530-1600 евро.

Сидеров ще съди Кошлуков, че БНТ хлопна портите пред негоЛидерът на "Атака" отрече да е пил преди предаването