Заплатата на един стартиращ млад преподавател не трябва да бъде под 2 000 лв. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова по време на по време на 22-рия Национален конкурс на синдиката на българските учители "Учител на годината 2019".

"Излезе една таблица на КНСБ, не много лицеприятна, в която отново сме държавата с най-високата линия на бедността", отчете тя.

"Заплатата на един учител, на един стартиращ млад преподавател, не трябва да бъде под 2 000 лв., за да може тези хора да ги задържим в образованието. Какво се получава сега? Завършват университета, започват като учители, но в момента, в който си намерят по-добре платена работа напускат. Няма как да мотивираме тези млади хора да се справят с целия този кръг на въпроси, с които ние като родители и общество не можем, и да са най-зле платените в държавата. Няма как да се случи. Същото важи и за лекарите", добави още вицепрезидентът.

На свой ред образователният министър Красимир Вълчев обяви, че учителите са най-важният актьор в класната стая.

"Учителят е бил, е и ще остане основният фактор в образователната система. Занапред все повече ще разчитаме на учителите, защото ако преди век или век и половина сме разчитали на учителите да научат децата на базова грамотност - на четене, писане, смятане, днес разчитаме да ги научат на много повече неща", заяви той.

Вълчев добави, че учителите трябва сега да подготвят учениците за следващите 40-50 години, когато ще бъдат на пазара на труда, и се разчита, едва ли не, учителите да са футуролози, но те не могат да са такива.

"Разчитаме заедно с родителите да се справим с предизвикателството за увеличения брой на деца, преждевременно напускащи образователната система, и затова създадохме механизма за връщането на учениците в училище", отбеляза министърът.

Той добави, че учителите трябва да направят децата добри хора и да ги възпитат, и затова е подготвен проектът на Стратегията за възпитателната работа.

"Имаме нужда да бъдем партньори в най-важната мисия - да образоваме децата, да ги направим знаещи, можещи и добри хора, и трябва да се обединим в едни общи и споделени ценности, по които да възпитаваме и обучаваме децата", заяви образователният министър.