Средствата по Плана за възстановяване от COVID-19 не са застрашени. Ако планът предаде, 13% от тези средства ще влязат в българската икономика още тази година. Това съобщи по време на брешенг за отчета дейността на служебното правителство служебният вицепремиер и министър на европейските фондове Атанас Пеканов.

Той посочи, че забавянето се дължи на няколко причини, едната от които е решението на предишното правителство да не го внася.

И обясни, че в момента усилията са насочени в посока да се подобрят критериите как ще бъдат изразходвани средствата, как ще се измерват ефектите от тези средства и как ще се гарантира, че ресурсите ще бъдат разпределени в цялата страна, а няма да бъдат концентрирани в столицата и големите градове.

По думите на министър Пеканов, са представени над 30 нови проекта, част от които са много хубави, но не покриват критериите.

Сред най-важните той посочи изграждане на кабинети за качествено STEM обучение в училище. В сферата на здравеопазването пък е необходимо въвеждане на система за спешна помощ по въздуха, както и система за лечение и терапия след получен инсулт, която да не бъде само в столицата, но и в другите градове.