Общинският институт „Старинен Пловдив”  да извършва рекламни дейности и да продава билети за културни и друг вид събития, предлага кметът Иван Тотев. В сайта на общината е публикуван проект за изменение и допълнение на правилника за дейността и устройството на института.

Промяната се налага от факта, че са увеличени функциите на ОИ „Старинен Пловдив” в сферата на културното и туристическото обслужване.

Рекламната дейност ще бъде свързана с популяризирането награда като туристическа дестинация, реклама на туристическите забележителности в града, както и отдаване под наем на билборди, предоставени от общината за управление на Института.

В проекта  за изменение се предвижда добавяне на още три нови имота, които структурата ще управлява. Първият е комплексът „Източна порта на Филипопол”, който бе предоставен за стопанисване на „Старинен Пловдив” със заповед на кмета Иван Тотев от 17 май тази година.

С получаване управлението на посочения имот Институтът ще може да предложи по-добра комплексна услуга за популяризиране на българското духовно и културно-историческо наследство като се представя един от архитектурните паметници, останали ни в наследство от римско време.

Вече сме започнали с ограждането и опазването на паметника на културата, каза директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Йордан Илиев.

Вторият имот отново е в същата зона – сградата на ул. „Цар Иван Страцимир” 6, където се предвижда в бъдещо време да бъде изграден туристически център с кафене.

За начало там ще заработи малък туристически обект, който да обслужва туристите, поясни Илиев.

Третата сграда в списъка е на ул. „Съборна” 22. До този момент част от нея си ползваше от администрацията,  а с промяната на правилника ще бъде предоставена за ползване още една част от имота.

От Института искат увеличение и на щатния персонал с 4 служители, които ще бъдат ангажирани в туристическите информационни центрове на ул. „Райко Даскалов” и ул. „Цанко Лавренов”.