Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е категоричен, че не трябва да се правят промени в изборния кодекс в последния момент.

"Промените, които президентът лансира за гласуването по пощата по никакъв начин не гарантират изискванията за тайна на вота", каза още той.

„В България няма никаква практика за това. В САЩ и в други държави е разрешено, но то не е толкова просто. Това трябва да се каже на хората”, коментира още Симеонов пред Нова телевизия.

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление - да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение”, категоричен бе лидерът на НФСБ.

„Гласуването по пощата не е и толкова просто. Там трябва да има някаква кореспонденция. Държавата трябва да ти изпрати документи и идентификационен номер, с който ти да гласуваш и да е ясно, че не е подменен твоят вот. След това, за да се направи това, държавата трябва да ти знае адреса”, коментира той.

По думите му няма абсолютно никакво време за организирането на такова гласуване, нито практика, нито нормативна база. „Времето е прекалено малко и това обрича гласуването по пощата като екзотична мярка", смята Валери Симеонов.

„Тези идеи за гласуване по пощата и видеонаблюдение, всичко това има една цел – исканията на хората, които протестираха по улицата, но ако ги изпълниш, отново може да си полаган на критика", посочи лидерът на НФСБ.