Урсула фон дер Лайен оглави Еврокомисията, обеща още жени шефове и закон за климата

Германката беше избрана с 383 гласа, в речта си защити бежанците и Истанбулската конвенция

Свят 16.07.2019 20:55 887 0
Урсула фон дер Лайен оглави Еврокомисията, обеща още жени шефове и закон за климата

Урсула фон дер Лайен стана първата жена председател на Европейската комисия. 60-годишната германка, майка на седем деца, беше избрана с гласовете на 383 евродепутати, с 9 повече от минималния брой, нужен да получи поста, предаде БНТ.

Гласуването бе извършено тайно, с хартиени бюлетини.

Урсула фон дер Лайен, която е дипломиран медик и настоящ военен министър на Германия, благодари в Туитър на всичките 24 езика на страните членки на ЕС. С "Благодаря!", изписана на български, тя започна да изброява думата на всичките останали езици.

По-рано през деня в емоционална реч в Европейския парламент в Страсбург, германката, която присъства във всички правителства на Ангела Меркел, представи приоритетите си в пленарна зала и обеща половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат жени.

Новият председател на ЕК се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, в това число и на големите дигитални корпорации и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 година.

Акценти

Изпрати новина