Бунтарка феминистка, „ястреб” с мечта за обща европейска армия,  работеща майка на седем деца, дяланият камък на Меркел.  

Това са най-често повтаряните клишета, когато става дума за Урсула фон дер Лайен. След тридневни разправии и пазарлъци евролидерите се договориха, макар и със скърцане на зъби, 60-годишната германка да бъде предложена за председател на Европейската комисия.

Ако европейският парламент изпълни волята на държавните лидери, за първи път най-влиятелният пост в Европейския съюз ще се заеме от жена.

Тя ще наследи Жан-Клод Юнкер, който роди вицовете на колко ишиаса е в зачестилите случаи, когато се кандилкаше по форумите.

Шефът на Еврокомисията се смята за най-важния от първите хора в ЕС, защото под негов контрол се намира цялата изпълнителна власт, той направлява работата на комисията и може да инициира приемането на закони, задължителни за всички страни членки.

Урсула фон дер Лайен не влизаше в първоначалните сметки за нов шеф на Еврокомисията, но след като договорената схема между Париж и Берлин за разпределяне на постове бе посрещната на нож от по-малките и разположени по на изток държави, германката се оказа добрият компромис.

Зад кандидатурата ѝ, освен Германия и Франция, застанаха и страните от Вишеградската четворка. Трите прибалтийски държави също я харесват, защото винаги е била рязка и категорична спрямо Русия, особено след анексирането на Крим.

Германката бе подкрепена и от българския премиер Бойко Борисов, който обясни, че има добри спомени от случаите на съвместна работа с нея.

 За Урсула може да се каже, че тя е политик по наследство.  Баща й Ернст Албрехт е бивш премиер на германската провинция Долна Саксония. Преди това той е висш служител към Европейската комисия (тогава комисия на европейските общности) в Брюксел, където Урсула е родена през 1958 г.  Кандидатката за шеф на Еврокомисията  буквално е израснала в коридорите на европейските институции. Още тогава овладява перфектно френски, а след това и английски, който усъвършенства в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г.

Съучениците й я познават като Роуз Ладсън, а Урсула се крие зад фалшивото име, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик.

След завръщането на семейството й в Германия тя завършва Медицинския университет на Хановер, а по-късно започва практиката си в местна гинекологична клиника.

Докато все още смята да прави кариера на успешен лекар Урсула минава под венчило със своя колега Хайко фон дер Лайен. Настоящият професор и собственик на компания за медицинска техника произхожда от древен графски род.  

Именно заради предложената му стипендия за преподаване ва Станфорд, Калифорния, съпрузите заминават отвъд океана.

Там се раждат и първите деца на семейството, които в крайна сметка стават седем, в това число и двойка близнаци. Най-големият Дейвид е роден на 21 август 1987, а най-малката –Грация, на 25 октомври 1999 г.

 Докато е отдадена на грижи по огромната челяд, Урсула решава, че не иска да бъде повече гинеколог, а смята да се захване с политиката. Мотива избора си с това, че така може да промени нещата в обществото, които не й харесват.

Оттам нататък хер Хайко ще бъде мъжът под чехъл, който основно ще се грижи за седемте деца, а Урсула ще доказва, че жените могат да командват парада във властта.

 Авторитетът на нейния баща й осигурява летящ старт в политиката. Много скоро тя вече участва в местното правителство на Долна Саксония, а през 2003 г. е избрана за член на Федералния парламент. Междувременно става министър по социалните въпроси, жените, семейните дела и здравето на Долна Саксония. Явно се справя добре, щом Ангела Меркел й поверява същия ресор в своето първо правителство, сформирано през 2005 г. Оттогава Фон дер Лайен неизменно е член на кабинетите на канцлерката.

Сред основните реформи, които предприема на този пост, е промяна на правилата за получаване на отпуск за младите родители. Целта ѝ, казва самата тя, е да бъде преодолян стереотипът, че работещите майки не отглеждат добре децата си.

„В Германия все още съществува разбирането, че ако имаш добро образование, можеш да работиш каквото искаш. Освен ако имаш дете. Тогава си оставаш вкъщи. Такава е традицията в Германия – работещите майки са нещо лошо за децата.“ Предложението ѝ бащите също да получават платен отпуск среща съпротива, но въпреки това е прието.

След това Фон дер Лайен изкарва мандат като министър на труда и социалната политика, а през 2013 г. става първата жена министър на отбраната на Германия в третото правителство на Меркел - голяма коалиция от десноцентристки християндемократи и леви социалдемократи.

Тримата й предшественици са принудени да подадат оставка твърде бързо в резултат на различни скандали и неразбории.

 Доста време енергичната дама се чувства в небрано лозе на този твърде мъжки пост.  За капак също се забърква и в доста скандали.

Опозицията иска разследване за съмнителни обществени поръчки на военното ведомство,  медиите вдигат шум за няколки случаи на крайнодесен екстремизъм в германската армия, чуват се обвинения за пропуски в бойната готовност на въоръжените сили, а за капак се сблъскват бойни самолета Юрофайтър, при което един пилот загива.

Урсула обаче демонстрира бойкия си нрав и оцелява на поста. Междувременно упорито призовава за създаването на обща европейска армия. Настоява проблема с мигрантите да се реши с военна намеса в страните, които бълват най-много пришълци в ЕС.

: "Използването на военна сила е от толкова фундаментално значение за всички европейски държави, че изисква възможно най-широка легитимност, настоява министърката на отбраната. И многократно призовава към увеличаване на разходите за отбрана. Освен това е привърженик на по-засилено участие на Германия в мисии на НАТО и ООН. През 2014 г. ръководеното от нея министерство решава да снабди с оръжия кюрдските бойци в Северна Сирия, които са част от водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава.

Урсула не крие, че е привърженик на засилената европейска интеграция. „Целта ми е създаване на Европейски съединени щати“, казва тя в интервю за „Шпигел“ през 2011 г. „Не си представям Европа, в която моите деца и внуци да живеят, като хлабав съюз на разединени държави, които се борят да наложат интереса си“, доразвива тя идеята си в друго интервю през 2015 г.

Визията й за бъдещето на ЕС със сигурност няма да се понрави на голяма част от лидерите на страните от Централна и Източна Европа, както и на евроскептиците, които вече имат солидно присъствие сред новата партида евродепутати.

Досега обаче Урсула винаги е успявала да промени нещата, с които се е захващала.  „Тя изглежда фина, грациозна, дори крехка, но е като танк, който върви само напред, дори с риск да попадне на мина.  Дежурната й усмивка и нежният й глас са само прикритие на нрава на хищник”, гласи един от коментарите за жената, която се кани да командва Европа.