ГЕРБ предпочитат тази Централна избирателна комисия да проведе предстоящия евровот, но преди местните избори нейният състав да бъде сменен. Това стана ясни от изявление на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Той коментира  искането на БСП да започне процедура за смяна на състава на ЦИК заради изтичащия през мандат, което трябва да се гледа днес от правна комисия. 

Цветанов отново обвини социалистите, че фабрикуват фалшиви новини и залагат на спекулации и манипулации преди евровота през май.  „Искаме да гарантираме, че 1 месец преди изборите по-добре да остане ЦИК, назначена от БСП и това е достатъчна гаранция, че изборите ще бъдат прозрачни. Нямаме никакви съмнения, защото вярваме в ЦИК.”, каза Цветанов. И добави, че за местните избори има достатъчно време за смяна на състава на комисията.

„Смятам, че когато приключи евровота нещата малко по-спокойни и тогава можем да седнем и да разговаряме. Ако се направи тази процедура юни-юли месец, все пак има 3-4 месеца до провеждането на местните избори”, уточни той.

Относно  упреците на БСП, че парламентът не работи, Цветанов обясни, че понякога няма достатъчно закони, но комисиите са доста натоварени и даде пример с тази за контрол на службите, която да обсъди казуса „Гебрев”, за вътрешните рабити, която да разгледа ветото за закона за личните данни, както и правната комисия с поправките в Изборния кодекс. В тази връзка той припомни, че сегашната ЦИК е избрана по Изборния кодекс на Мая Манолова и когато мнозинство в НС има именно БСП. През 2016-та пък ГЕРБ загубили изборите за президент, организирани от тази същата ЦИК, но не си позволили да вменяват вина на комисията, че са манипулирали изборния процес.

„Всяка една спекулация, че някой може да манипулира изборния процес, може би е било в началните процеси на демокрацията.  В днешно време, при тази публичност, обективно и при ЦИК, назначена от БСП, да твърдиш подобни неща, е бягане от отговорност за загубата, която може би ще понесеш”, каза Цветанов. По думите му БСП разбират, че няма как да спечелят тези избори, а хората са достатъчно разумни и знаят ползите от днешното управление. България стои добре и във външнополитически план", увери още Цветанов.