Централната избирателна комисия е готова да проведе избори две в едно. До края на седмицата ЦИК ще обяви две процедури за доставката на допълнителен брой машини и за логистично осигуряване и техническо обслужване на тези машини. Това каза Камелия Нейкова - председател на комисията на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии.

От пролетта машините се съхраняват в склад, посочен от Министерски съвет и под охраната на МВР, посочи Нейкова. По думите й, трябва да има удостоверяване на съответствие на машините не по-късно от 20 дни от получаването на устройствата.

Надявам се да спазим този срок, но зависи и от избора на изпълнител, каза Нейкова. Такова удостоверяване може да стане за две седмици, допълни тя. Ще има изцяло модифициран софтуер, защото предстоят едновременни избори за народни представители и за президент. Те ще се правят с една карта за гласуване, като на монитора на машината ще се виждат и двете бюлетини и избирателя ще може да избира дали ще участва в единия или и в двата. В следващите дни ЦИК ще разполага с изходния код и софтуера на машините, посочи тя.