Цената на големия компромис с децентрализацията

Среща с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства в България

Пловдив 23.03.2021 18:30 14300 0
Цената на големия компромис с децентрализацията

"Преди време Европа направи един огромен компромис с нас - не изиска докрай регионалната децентрализация. И ние все още плащаме цената на този компромис". Думите са на Мария Капон, а повод за горчивото обобщение- срещата с членове на Националното сдружение на кметовете на кметства в България в предизборния щаб на коалицията " Изправи се! Мутри вън!" в Пловдив.  С председателя на сдружението Румен Стоянов и кметове от цялата страна, членове на Управителния съвет,  разговаряха Румен Йончев, водач на листата на 17 МИР и Мария Капон, втора в листата на 16 МИР. В срещата се включиха с практични идеи и предложения и кандидатите от листата на "Изправи се! Мутри вън!" за Пловдив- област Лидия Чорбанова и Лидия Гимишева.

Да си кмет или кметски наместник на малко населено място и да зависиш от благоволението на общинските съветници в голямата община, които ти разпределят бюджет, с който ти нямаш и право да оперираш, се оказва много сложна задача. Проблемите не са един или два. Бяха приведени примери на безсилие и орязани права от цялата страна. Една от целите, които кметовете от сдружението са си поставили, е да убедят законодателите да вдигнат прага за избор на кмет - според чл. 14 от Закона за административно- териториалното устройство на Република България в момента за това е необходимо в селото да живеят 350 души по постоянен адрес. Кметовете искат бройката необходими постоянни жители да стане 100. Макар и досега да им е обещавано, в тая насока нищо не се променя.

Друг сериозен проблем е, че бюджетите, определяни от общинските съветници в големите общини, не са програмни и в тях, на практика, няма ресурс за развитието на региона. Дори напротив, кмет от Северна България разказа как при бюджет от 120 000 лв е успял да изпълни дейностите за 100 000, но останалите 20 000 така и не му се разпореждат. За развитието на регионите се разчита на европейски проекти, но далеч не всяка схема е подходяща, да не говорим пък за липсата на административен капацитет за писане и отчитане на проекти от този мащаб. В това отношение кметовете трябва да разчитат единствено на себе си.

"Когато Борисов беше кмет, протестираше, че Станишев не му давал парите на София. После стана премиер и нищо не се промени, дори стана по- зле"- каза Мария Капон- "Кметовете станаха ходещи химикалки. Единственият начин е да сменим философията, защото управляващите правят централизация на парите и децентрализация на проблемите. Вие сте там, за да решавате проблемите. В същото време Той минава с джипката и раздава пари- тук милион, там- два, каквото искате, ще ви направим, то маски ли не беше, завод за ваксини ли, какво ли не. "

В политическата си кариера Мария Капон вече е предлагала мерки в това отношение- програмен бюджет за общините с 30% заложени за развитие, защото не може да се разчита само на европейски проекти, а и те също искат съфинансиране. В делови порядък кандидатите за народни представители и кметовете уточниха стъпките, които трябва да се преминат, за да се подобри ситуацията. И това да е постижимо, а не просто добри пожелания. Промяна на изборния праг до 100 души на постоянен адрес е първата стъпка, следва уеднаквяване на стандарта на бюджетната рамка,  възможност кметствата да бъдат бенефициенти по европейски проекти, въвеждане на марка "Български етикет" за подпомагане на развитието на селското стопанство в селата. Кметовете пожелаха и да имат глас в Общинските съвети, защото, както каза един от тях: "Става така, че проблемите на селото зависят от някой общински съветник, който дори не знае къде се намира то." Единодушно кметовете на малките населени места поставиха и въпроса за липсващите аптеки- един проблем, който не намира никакво решение и единствено задълбочава трудностите на възрастното население по селата.

За да се постигне промяна към голямата цел- децентрализацията, трябва да се върви обмислено и да се използват и сега наличните, но не добре активирани механизми в нормативните документи, стана ясно от срещата. Мария Капон и Румен Йончев предложиха на кметовете от Националното сдружение, които в тези предизборни времена провеждат срещи с всички играчи в предстоящата парламентарна надпревара, да сформират " своя" група от народни представители от различни политически сили и чрез нея да опитват да постигат целите си. От името на коалицията и двамата кандидати за народни представители обещаха да се включат в подобна работна група и да защитят интересите на хората, чиито представители са кметовете на малките населени места. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Акценти

Изпрати новина