Главният прокурор Сотир Цацаров даде своя глас на изборите за Европейски парламент рано тази сутрин в секция на ОУ „Петър Берон“ в Пловдив.

Той предпочете да запази избора си в тайна, ала посочи, че вотът му е за една по-различна Европа – „Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници“, разясни Цацаров.

„Под една по-различна Европа аз разбирам – Европа на европейските столици и граждани, не на брюкселската бюрокрация, както и Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и т.н., отколкото с бюрокрация, икономически проблеми и пакети „Мобилност“, допълни главният прокурор.

Той разгласи как протича изборния ден. Оказва се, че до момента има образувани 12 досъдебни производства за купуване на гласове. Подадени са общо 134 сигнала от началото на деня, като по 94 от преписките са постановени откази по различни причини, но най вече поради това, че описаните деяния не представляват престъпления, а се санкционират административно.

Цацаров обяви, че няма арестувани лица по досъдебните производства към този момент, ала уточни, че дори да има такива, те, заедно с подробностите, ще бъдат разгласени след края на изборния ден, т.е. след 19 часа днес. Все още няма информация в кои области и във връзка с кои партии са идентифицираните случаи на купуване и продаване на гласове.

„В момента се извършват дейности по 12 досъдебни производства и 40 преписки. Сигналите са от цялата страна. Ако обаче направим сравнения към същото време през предходните евроизбори, тогава е имало над 500 сигнала и 21 досъдебни производства, като означава, че изборната обстановка е много по-спокойна. Днес изборният ден протича повече от нормално. Навсякъде в страната е създадена нужната организация. Във всички прокуратури има дежурни прокурори, работи се съвместно с МВР и ДАНС“, обяви главният прокурор.

По време на краткия брифинг с медии, Цацаров анонсира, че в 12 часа заедно с министър Младен Маринов ще се събере националното звено, отговарящо за изборите, и ще бъде направен разбор на изборната обстановка за момента.

За какво гласува главният прокурор и какво споделиха гражданите, посетили урните - вижте във ВИДЕОТО: