Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако проектокабинетът на "Има такъв народ" не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН пред БТВ.

"Мантрата съвсем до скоро беше, че трябва да се говори за политики и за действия, защото това е важно и наистина е така. В страната трябва да правят неща, за да се измъкне от този гербаджийски модел, в който беше. Ако не се подкрепи правителство, което излиза с тези цели, при положение, че са синхрозирани и одобрени, това означава, че саботират процеса” ,смята Йорданов.

За номинираните за министри той посочи, че голяма част от тези хора с в експертните групи на "Има такъв народ" (ИТН), от три години работят по управленската програма. По думите му те са наясно с проблемите и как трябва да бъдат разрешени и зад гърба им стои екип.

"Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха", отбеляза Йорданов. Той посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. "

„При нас има вътрешно прочистване от три години насам. Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това", обясни Йорданов за избора на министрите. Той напомни, че България не е министър-председателска република, по-голямата тежест е в парламента.

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи.

"За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни той. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап, добави Йорданов. Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

Според него искането за подписване на споразумение срещу подкрепа на кабинета, при положение, че експертните групи на всички политически сили са на едно и също мнение, звучи като "нямам какво да кажа". "При гласуването в зала ще стане ясно дали са изгорени всички мостове между ИТН и "Демократична България", аз не мога да се ориентирам в посланията, които изпращат", коментира още Тошко Йорданов.

.