Предстои ревизия на част от излъчените министри в проектокабинета на ПП „Има такъв народ“, заяви Тошко Йорданов. „Кабинетът ще бъде представен съвсем скоро, когато му дойде времето. Когато сме готови - тогава“, поясни Йорданов.

Кандидатите за министри бяха излъчени съвместно от партия „Има такъв народ“,  Слави Трифонов и от мен. Никакви чужди посолства нямат отношение към избора на министри“, зави категорично Николай Василев по време на пресконференцията на партията пред медии.

 „Първо, общоприета практика, не означава, че законът изисква лидерът на спечелилата политическа сила да бъде министър-председател. Министерски съвет обективно се превръща в основна институция. Действаме така от 90-те и вие си спомняте как Борисов юркаше парламентарната си група да приема и отхвърля закони, да прави каквото той поиска. Ние смятаме, че министерски съвет са изпълнители“, заяви Тошко Йорданов и допълни, че Трифонов ще продължи да носи отговорност, независимо, че не излъчен за министър-председател.

„Не е задължително нито по закон, нито по друго правило. Крайно време е в България да се сложи точка на т.нар. на лидерщината, на човека спасител, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов демонстрира и това, че не трябва да се фокусираме в някоя лидерска фигура“, вмъкна се в темата Филип Станев.

На въпросът къде е Слави Трифонов и защо не е посетил пресконференцията, ръководството на ИТН отговори, че той си има работа, защото работи в телевизията му.

„След националния референдум, който организирахме, и политическото статукво се изплю върху волята на хората. Тогава стана ясно, че ние или ще се откажем, или ще направим партия от зор“, поясни Станев, в отговор на това защо през 2013г. Трифонов е обещал да не става част от политиката.

 „Идеята за преватизация на ББР се е зародила в мен през 2002, не ми е хрумнала миналата седмица. За тези, които не искат да се приватизира, но да се управлява добре, нека попитам - като кое друго държавно дружество да се управлява през последните 32 г., след като примерите са единици?“, попита пък Василев по повод идеята за приватизация на ББР.

„За мен правилното решение е никога да е нямало тази банка, но за да бъде преватизирана трябва да се сменят закони, няма да бъде реализирано от изпълнителната власт“, допълни той.

 

Аз си харесвам ролята на представител на българския бизнес, ще остана близък приятел и поддръжник на господата, с които се сприятелиха напоследък и Трифонов, заяви Василев по повод бъдещата му роля.