България трябва да има работещо правителство час по-скоро, около това се обединиха представителите на ГЕРБ след консултациите с президента Румен Радев.

„Обсъдихме важни теми от дневния ред – предизвикателствата пред държавата, геополитика, Планът за възстановяване.  Изразяваме своята готовност да предложим състав на Министерския съвет, след като ни бъде връчен мандатът”, заяви Десислава Атанасова.

Предложеният за премиер Даниел Митов заяви, че трябва има честен и прозрачен парламент, както и работещ Министерския съвет, за да се вземат бързи решения, с оглед на възстановяване на страната.

„Обърнахме внимание на езика в парламента. Един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне, не знам как 840 000 български граждани трябва да изчезнат. Унищожението на политическия ти опонент не може да бъде цел”, каза Митов.

Томислав Дончев каза, че ГЕРБ е готова да даде знакова подкрепа на „Има такъв народ” от двама или трима депутати, ако не им стигнат за съставянето на правителство.

„Никой не иска да управлява, а само да ни критикуват, за първи път виждам такова нещо. Обект на консенсус трябва да бъде работещо правителство със солидна подкрепа. Ние ще представим кабинет, но не знам дали ще го входираме в Народното събрание.  Не може да ни заподозрете в политически егоизъм, ние ще бъдем в  опозиция, България трябва да има стабилно правителство”, каза Дончев. Той каза, че са водени разговори с ЕК да се даде отсрочка за Планът за възстановяване на България, за да може новото правителство да направи своите корекции и ако има алтернативни предложения. До този момент такива той не е видял.