яма проблеми с машините, нито е опорочен машинният вот. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, след като упражни правото си на вот.

Той е категоричен, че създалата се интрига около машините е добре режисирана и определени политически кръгове имат интерес да внушават неверности сред обществото.

Янев призова хората да гласуват, позовавайки се на това, че правото на избор е фундамент на нашата демокрация.

„Гласувайте, защото това е за бъдещето на страната. Уверявам хората, че мерките и техническите условия по сигурността са направени. Използването на друг тип гласуване и други машини е спекулация. Електронния ключ е притежание на ЦИК. Не може да се използват други машини. Уверявам ви, че всички мерки са взети и няма да допуснем манипулация на вота.

Това е сценарии, имам интерес да се внушават неверности. Внушаването на идеи, че техния глас е незначителен го е имало и преди.Определени политически формации имат интерес от това. Ако има нещо нередно, то ще е минимално.

Решението на ЦИК да се броят 100% от разписките е тяхно. Сред членовете има юристи и достатъчно компетентни хора. Решението е на фона на напрежението и да се гарантира спокойствие. В основата на решението им е, че ще бъдат броени разписките и ще се сравняват бройките по машина. Тоест ако има по машина 100 гласували, то 100 контролни талона трябва да има в урната. Няма да се броят партии, преференции и личности”, каза Янев.

Той се надява, че след вота днес ще бъде формирано стабилно мнозинство, „защото имаме нужда от правителство с ясна визия за държавата”.