Мерките, които са въведени в момента, позволяват държавата да е максимално отворена и все пак да не се пренебрегва здравето и живота на хората. Това заяви служебният министър председател Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във фейсбук страницата на Министерски съвет.

Той е категоричен, че никога не е ставало въпрос за задължителна ваксинация и всеки има право на избор. Янев каза, че е ваксиниран

„Задължителна ваксинация няма за никого в тази държава. Ако някой работодател си е позволил да направи това, то не влиза в нормите, които държавата е дала и биха станали повод за проверка на инспекцията по труда. Всеки има право да избере- дали да се ваксинира или тества.  Здравето е личен въпрос, но и съпричастност към околните, трябва да бъдем обществено отговорни. Не задължаваме никой да се ваксинира, това е въпрос на личен избор“, каза още Янев.

Според него зеленият сертификат е метод за ограничаване на заболяването, което вече е световна практика и в никакъв случай не трябва да се възприема като форма на принуда.

Той е категоричен, че това са мерки с временен характер и се надява до няколко седмици да отпадне изискването за зелен сертификат.

„Ваксината е безплатна, тестовете също и трябва да сме съпричастни, защото става въпрос за нашето здраве и това на околните.  Дали българите сме достатъчно недоверчиви или имаме друг план за себе си – не мога да коментираме, но цифрите в световен мащаб говорят друго – вече има поставени 7 млрд. дози ваксини. Това е най-тестваната ваксина до момента“, каза той.

По отношение на признаването на антителата, той заяви, че се работи по въпроса.

„Все още няма широко признати тестове в света, но се надявам съвсем скоро това да се случи.  Възможно е подобно решение – да бъдат признати тестовете за антитела, но нека да не предричам. Да се произнесат специалистите, защото това решение не е политическо“, коментира Янев.

Янев коментира, че още утре сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците.

„Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът.

По думите му родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Служебният кабинет полага всички усилия, за да не се стигне до локдаун, каза още премиерът. 

„Това е крайна мярка, която искаме да избегнем целенасовено. В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инстументариум. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, коментира Стефан Янев.