Служебният премиер Стефан Янев събра цялото правителство, което да даде отчет за първия месец от неговото управление.

„Наистина в нормалната демократична практика се дава един толеранс от 100 дни. Този комфорт обаче правителството го няма. По Конституция животът му е около 100 дни, ще се опитаме да дадем отчет, макар и този 1 месец, да изглежда да е по-дълъг.  Това, което можех да коментирам досега за състоянието на държавата бе с думата „хаос”. Колкото повече работим и се разравяме в проблеми, намираме повече хаос, или общо казано - системен безпорядък и липса на правила”, каза Янев. Той каза, че всеки от министрите ще даде отчет, както какво е констатирано, както и какви мерки ще се предприемат.

„ Министърът на икономиката влезе с метафората за източените язовири, наистина е метафора и се отнася за другите сектори. С този анализ ще поставим началото за преодоляване на причините, които изкараха много хора на площадите миналата година. От една страна, демонстрациите на хората показаха зрялост на демократични процеси и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да разберат, че те са водещи по определянето на дневния ред на политиката, а не от партиите към тях.  Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре. Служебното правителство демонстрира кураж, за да представи реалистичната картина”, каза още Янев.

„,Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, обвита в законова рамка. Почти всички отрасли  са обрасли с подобни негативи, които трябва да показваме пред гражданите и след това да ги решаваме. Принципите, по които се водим са прозрачност пред обществото и няма да толерираме различен подход”, каза Янев. Той заяви, че работят активно по провеждането на изборите, като се очаква ЦИК да може да вземе информирано решение, като рамките на законовия срок ще се доставят 1500 машини, които да гарантират вота.

„Освен изборите имаме ангажимент към хората да дадем основните на нов стил на управление, който трябва да преодолее усещането за безнадеждност, беззаконие и безнаказаност. Полагаме основните на такъв тип политическо поведение и ще бъде продължен от партиите, които влизат в следващото Народно събрание и кабинет. Искаме да вдъхнем увереност във всеки един човек, че неговият вот има значение за нашето собствено бъдеще, за нашите деца и родители. В този смисъл посланието ни към всички е гласувайте, за да участвате в управлението на страната”, завърши служебният премиер.