С кворум от 214 народни представители в залата на Народното събрание започна първото заседание на новия парламент. То бе открито от Мика Зайкова, която е най-възрастният депутат.

„Уважавам тази привилегия да открия 46-ото Народно събрание и съм много щастлива, че съм сред вас. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност у всеки от вас да сподели своите знания и умения. Суверенът – народът ви избра, разчитам на вашата мъдрост. Нека бъдем добри, нека бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ, за просперираща България, за народ, който има достоен живот, и е достоен член на Европейския съюз. Исками се да споделя с вас поуките, които трябва да си извадим от изборите – първо, народът ни каза, че не иска да живее повече така. Че иска промяна, всички партии на промяната повишиха своя резултат. Народът ви гласува доверие, това е и отговорност, дами и господа, представители на партиите на промяната“, посочи Зайкова.

На практика, ако кворумът в първото заседание на 46-ото Народно събрание не се промени, то гласуванията могат да минават с обикновено мнозинство то 108 гласа „за“, което прави на практика възможно всички гласувания да минават с мнозинство на Има такъв народ, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме“, тъй като ако присъстват всички депутати от трите формации, те имат общо 112 гласа.

Тя обърна специално внимание на необходимите промени в съдебната система и образованието, дигитализацията и електронното управление.

Не бива да избираме съдии без конкурс и имаме проблеми с ВСС, посочи Зайкова.

"Имаме страшно много работа. Искам да ви помоля да не забравяте защо ви е избрал суверена. (...) Конфронтацията и омразата са път за никъде и в най-тежкия диалог има положителни резултати, стига тези, които разговарят помежду си имат обща цел, а общата цел е България. Успех!", посочи още депутатът и напомни, че е важно да се избере правителство, за да се осъществят приоритетите на страната. 

След това депутатите положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и да се ръководят от интересите на народа.

Очаквайте подробности!