“Листата на Нинова е като голям подарък за ГЕРБ”. С това послание и намек, че ще има опит за пренареждане влезе лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на заседание на пленума на БСП. Там трябва да бъдат окончателно определени имената на кандидатите за евровота на червените.

С напрежение започна заседанието на Националния съвет. Остри думи отправи лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е и бивш председател на БСП. Той не е сред имената, които ще предложи Нинова за кандидат-евродепутати на националния съвет. Станишев добави, че не е имал разговор с Корнелия Нинова, защото е бил поканен в “12 без 5”.

Както TrafficNews вече писа Нинова е поканила Станишев само 15 минути преди да съобщи листата са на Изпълнителното бюро.

"Трудно е да се каже, че това е листа на Изпълнителното Бюро, защото тя е представена в последния момент”, каза още Станишев, намеквайки, че кандидатите са определени еднолично от Нинова.

Той допълни, че има тенденции БСП да се превръща в ГЕРБ номер 2.

"Този пленум ще бъде важен. Дава шанс БСП да се яви на поправителен на предишния. Тогава Нинова избра не хода за съгласие, а за конфронтация. Това създаде доста напрежение в БСП, каза още лидера на ПЕС. По негови думи се създава усещане, че партията отстъпва от европейските си позиции с тази листа. За мен най-важната кауза си остава успешния мандат на президента Румен Радев. Той е основен контрапункт на пълзящата автокрация. А БСП е единствената опозиция, нормално е да приема", заяви шефът на кабинета на президента Иво Христов на влизане на заседанието на националния съвет.

Изненадващо стана ясно, че именно той заема 4-тото място в листата.

По думите на Драгомир Стойнев, член на изпълнителното бюро, много леви фигури не са част от листата. А самият Христов в бил номинация на изпълнителното бюро - тоест тяснопартийното ръководство.

“Ние избрахме само 17 човека. Защо само толкова, защото населението намалява. Защо намалява - питайте управляващите”, така Драгомир Стойнев отговори на въпрос защо Сергей Станишев, президент на ПЕС и лидер на европейските социалисти не е в предложенията на ръководството.

“Този който е с най-много номинации - над 250 да не е в листата, а хора с 40-50 да са, това не в последователност”, заяви бившият орг.-секретар на партията Димитър Дъбов.

Той уточни, че част от националния съвет ще се бори за пренареждане на листата.

Последната дума има именно пленума. При явно гласуване трябват 2/3 мнозинство, а при тайно - обикновено. Затова се очаква да се пристъпи към тайно. Според запознати дори при тайно има шанс листата да бъде бламирана и да се пристъпи към редене от пленума по вишегласие.

Велизар Енчев е на 10 позиция.

"За мен е важно на тези избори ГЕРБ и ОП да загубят. Никога не съм говорил антиевропейски. Не, не ме притеснява. Смятам, че ако Сергей Станишев подкрепя пакта за миграция и истанбулската конвенция, няма място в листата", заяви Енчев.