ГЕРБ или „Има такъв народ” ще спечелят изборите на 11 юли? Водещите социологически агенции дават почти идентични резултати между двете формации, като според тях има лек ръст в подкрепата на ИТН от редовните избори, а ГЕРБ запазват позициите си. 

„Галъп” и „Медиана” са двете агенции, които вещаят победа за ИТН.  Според първата  агенция ИТН са с 21,2%, а ГЕРБ с 21%. Това е в рамките на статистическата грешка и няма как да бъде хваната разликата. Единствената агенция, която вещае сигурна победа за Слави Трифонов е „Медиана”. Тя дава разлика от 3% между двете формации – 24% за ИТН и 21,4% за партията на Бойко Борисов.

 Проучванията на „Алфа Рисърч”, „Барометър”, „Сова Харис” и  „Тренд”  показват ГЕРБ като първа политическа сила, като разликата в проучванията е от 1% до 7% между двете партии:

„Алфа Рисръч” : ГЕРБ -СДС  - 20,3%;  ИТН – 18,3%

Сова Харис: ГЕРБ -СДС  - 22,4%;  ИТН – 21,7%

„Тренд”:ГЕРБ -СДС  - 21,7%;  ИТН – 20,2%

„Барометър”: - ГЕРБ  - СДС  - 24,1%;  ИТН – 17,1%

Третото място в проучванията изглежда резервирано за БСП. Шестте агенции нареждат БСП категорично след ГЕРБ и ИТН и далече от следващата партия ДПС. Социолозите дават между 14,4% и 21,3%  за БСП. Като единствено според „Медиана” социалистите могат да изместят  ГЕРБ и то от второто място.

На четвърто и пето място проучванията показват, че ще бъдат ДПС и „Демократична България”. Твърде големи разлика обаче има в процентите за двете формации и разликата между тях. Причината за това, естествено, е ДПС. Електоратът на партията е концентриран в няколко области в страната, както и в чужбина и по никакъв начин не може да се хване реално от национални проучвания. Въпреки това се дават почти равни шансове на двете формации, но според други агенции има драстична разлика.

„Алфа Рисръч” : ДПС – 9,9% ; ДБ – 11,9%

Сова Харис: ДПС – 11,4% ; ДБ- 11,4%

„Тренд”:  ДПС – 10,9% ; ДБ -11,2%

„Барометър” - ДПС – 11,3% ; ДБ – 8,9%

„Медиана”  ДПС – 11,2% ; ДБ – 7,2%

„Галъп”: ДПС – 11,9% ; ДБ – 11,1%

Безспорно изглежда участието на „Изправи се! Мутри вън!” в 46-ото Народно събрание. Всички агенции дават за движението между 4% и 6%.  

Това означава, че в следващия парламент със сигурност ще има 6 партии, а под въпрос е обединението „Българските патриоти”.   Според „Галъп” и „Алфа Рисърч” формацията може да се надява около 3,5% подкрепа, което не е достатъчно, за да се прескочи бариерата.  Проучването на „Тренд” пък дава 3,9% за обединението между НФСБ, ВМРО и ВОЛЯ.  Останалите три агенции дават между 4,5% и 6% за патриотите, с което им отреждат място в новия парламент

Проучванията дават под 3% на другите две партии, които имаха силен резултат на последните избори, но не минаха бариерата – „Възраждане” и „Българско лято” на Васил Божков.

Във всички социологически проучвания има едно голямо неизвестно и то е вотът на българите от чужбина. Там ще бъдат отворени рекорден брой секции, но дали ще бъде повторено масовото гласуване от април предстои да разберем. 

Ето и резултатите от проучванията на шестте агенции:

  

"Галъп"

"Алфа Рисръч"

 

 

"Барометър"

"Тренд"

"Сова Харис"

"Медиана"