До голяма степен думата коалиция е придобила негативна конотация в годините, но в същото време именно коалицията е инструментът, който дава основа за формиране на ясни правила, ясно взимане на решения и ясно носене на отговорност.

Това заяви в кратко изявление в началото на редовното седмично заседание на Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев.

Изказването му идва неочаквано на фона на позициите на най-голямата партия в 46-я парламент - "Има такъв народ", които нееднократно заявиха, че нямат намерение да правят коалиция, а смятат да управляват с плаващо мнозинство, но въз основа на ясни приоритети. В подобна конотация бяха и изказванията на партиите, с които те водиха консултации - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България", БСП и дори и ДПС.

Със силна похвала за политическата зрялост на партиите, влезли в новото 46-то Народно събрание започна изказването си премиерът Янев. "Политическите сили до голяма степен припознаха призивите за диалог, ефективност и компромис, за смислени и полезни действия. Припознаха необходимостта от сформирането на ефективен кабинет на база ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани", похвали новоизбраните парламентаристи Янев.

Време е обаче политическото говорене да премине в политическо действие, както и да се дадат ясни гаранции, че готвещият се нов модел не е просто подмяна и маскиране на стари модели на управление, остро призова премиерът.

Надявам се партиите да построят диалога си на ясно подписано коалиционно споразумение, подчерта нееднократно той.