Народното събрание прие на първо четене допълнението към бюджета на здравната каса за годината, с което да се покрият разходите, свързани с кризата с коронавируса. Проектът, макар и със заявка за нови предложения преди второто четене, подкрепиха 145 от 185 гласували депутати, само 1 бе против, а 39 се въздържаха.

Проектът предвижда бюджетът на касата да се вдигне със 124 млн. лв. при предвидени общо за годината 5.3 млрд. лв. Вносителите предлагат парите да бъдат записани " на един ред", да не се разпределят по отделни пера, за да може да се пренасочват в зависимост от това къде има нужда - за ваксинация, за болнично или доболнично лечение на коронавирус. Това доведе до коментари от страна на ГЕРБ и ДПС, че парите ще се харчат непрозрачно - с решение на надзорния съвет на касата, пише Дневник.

"Всички бяхме против джипката да разпределя разходите, сега определяме нова джипка, която обаче е вече с 9 места - за надзора на здравната каса", обяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той посочи, че големият въпрос е тъкмо този дали трябва на 9 души да се даде възможност да разпределя по собствено усмотрение 120 млн. лв., на който трябвало да се даде отговор между първо и второ четене на актуализацията.

Александър Симидчиев от "Демократична България" също посочи, че няма адекватно система за електронно проследяване на разходите и в случая няма достатъчно гаранции за прозрачното харчене на сумата, с която се вдига бюджетът на касата. В закона е записано, че бюджетът се гласува от парламента по пера. Недопустимо е това, което иска от нас Министерството на здравеопазването - да гласуваме едни 120 млн. лв., които да се изхарчат по критерии, които не знаем, с извинението, че трябва да се управлява ковид кризата, обяви един от най-отявлените критици на сегашното правителство, Костадин Ангелов, който бе здравен министър в кабинета на ГЕРБ, а преди това управляваше Александровска болница.

 

Настоящият министър Стойчо Кацаров защити сумата на актуализацията да е едно общо перо и обяви, че споделя голяма част от критиките, чути в пленарната зала, но посочи, че те са не към актуализацията, а към състоянието на здравната система и към действащия закон за бюджета, който сега само се допълва

"Бюджетът на здравната каса е 5.3 млрд. лв. Смятате ли, че с тези 120 млн. лв., с които се предлага да се допълни сега, министърът на здравеопазването ще промени философията на харчене", попита риторично той. Напомни, че се водят стенограми на заседанията на надзора на касата и се публикуват, което прави процеса на взимане на решения толкова публичен колкото и заседанията на парламента.

Той отказа да коментира личните нападки към себе си, отправени най-вече от предшественика му, само обобщи, че те са "изречени по така злобен начин от очевидно обсебен човек".

Ангелов в пространно изявление, с което обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предлаганата актуализация, нападна Кацаров, като цитира негови изказвания пред различни медии, в които съзря противоречие. Според него настоящият министър избирал пред кои медии да каже, че хората умират от коронавирус, а в други - с коронавирус. Освен това го обвини, че говори, че някои страни като Израел сега тепърва експериментирали с третата доза и попита дали решението на САЩ да я въведе означава експеримент с различни техни институции.

Нападката му предизвика гнева на депутати от "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които го нападнаха на свой ред заради провала, по думите, на кабинета на ГЕРБ при справянето с трите досегашни вълни на вируса. Мая Манолова призова Ангелов заради това да се смири и да спести "наглото си поведение", а той й отвърна, че от нейните уста думата смирение звучи като ерес. На изречението му, че ГЕРБ се е справил успешно с трите вълни на кризата, пленарната зала възрази с викове.