След отлагането на решението за намаляване на партийните субсидии - ГЕРБ отричат да става дума за решение под натиск от коалиционните партньори. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни отлагането с процедура. 

“Няма доклад, внесен от бюджетна комисия. По процедура точката трябваше да отпадне”, заяви пред медиите тя.

Лидерът на една от партииите в Обединените патриоти - Валери Симеонов от НФСБ настоя за сериозен диалог по темата за размера на субсидиите. Именно той преди ден заплаши, че ако се приеме лев на глас субсидия и отворено финансиране, може да напусне коалицията.

“Това е ваше тълкуване. Разгледахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отлежено решението”, заяви Симеонов.

Той обяви, че очаква коалиционен съвет на управляващата коалиция след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел.
“В тази седмица, която измина, имаше само емоция и не много разум”, каза още той.

БСП пък направиха предположение, че отлагането днес ще трае вечно и така вносителите щя оставят законопроекта да умре от естествена смърт.

Въпросът е дали това е отлагане или приключване. Отлагането вероятно ще бъде безкрайно, заяви Румен Гечев от червените.

"Политическите идеи нямат патент. Не е добре институция като българския парламент да прави такива прицедурни хватки. Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът от евроизборите показва, че те се смаляват", обясни Йордан Цонев от ДПС.

Припомняме ви, че преди ден бюджетна комисия подкрепи предложенията на Министерския съвет за 1 лев субсидия на глас, както и идеята на ДПС да се позволи финансиране на партиите от фирми. Патриотите не участваха в заседанието. БСП се обявиха против и двете идеи.

След напрежение в коалицията: Падна решението за партийните субсидииОфициално: Решението заради забавен доклад, неофициално – Симеонов плаши да напусне