Парламентът отложи решението за партийните субсидии. Точката трябваше да бъде първа в дневния ред. Преди ден правната комисия подкрепи предложението - субсидията да падне на лев на глас, при сегашни 11 лева на бюлетина, но и да се отвори финансирането.

В момента закона забранява фирми да финансират партиите, но ако промените станат факт, вече ще е позволено.

Като официална причина за отлагането на решението за партийните субсидии беше посочено забавяне на доклада на бюджетна комисия. Решението обаче идва на фона на острите закани на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Преди ден той обяви, че настоява за спешни консултации на управляващата коалиция, на което да се обсъди темата. Намекна дори, че може да напусне властта и да последва денонсиране на коалиционнното споразумение.

"Моделът за субсидиите ще бъде афганистански, а не американски. Питам ви, кой бизнесмен официално и публично ще даде дарение на опозицията. Това значи край на бизнеса му", коментира той пред bTV.

Лев на глас от държавата и останалото в партийните каси – от фирми. А зависимости?Субсидиите минаха в бюджетната комисия, утре влизат за гласуване и в парламента