След срещата на БСП и ДПС за размера на партийните субсидии - двете партии се обявиха срещи идеята на кабинета, приета на първо четене от парламента, тя да стане 1 лев на получен глас.

Червените поканиха на разговори ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС на срещи. ГЕРБ отказаха с мотив, че стоят твърдо зад искането на кабинета, Обединените патриоти не дойда на срещата и така на практика червените днес разговаряха само с Движението.

Субсидия от 1 лев на глас е равна на субсидия от 0 лева, заяви след срещата депутатът от ДПС Йордан Цонев. По негови думи финансиране от 4, 5 или шест лева на пусната бюлетина също не устройва никого, освен двете големи партии - ГЕРБ и БСП, които имат по около милион избиратели.

"Или остава публичното финансиране, или тогава се минава към финансиране по другия начин - от юридически и физически лица", заяви Цонев.

Той беше категоричен, че ДПС ще иска или да се запази бюджетното финансиране на политическите партии или да отпадне забраната за финансиране от юридически лица, както и таванът за дарения на физически.

В момента фирми не могат да даряват пари на партии, а физически лица имат право на дарение до 10 000 лева под закон.

БСП пък обясниха, че ще имат собствено предложение колко да бъде партийната субсидия на второ четене, но отказаха да конкретизират. Обвиниха обаче управляващите в опит да ликвидират опозицията.

"Целта е ясна - опозицията да бъде ликвидирана, унищожена преди местните избор", предположи зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Фалстарт на консултациите на БСП за субсидиите: Патриотите не дойдохаЧервените искат да се върнат всички депозити по сметките на партиите