С фалстарт тръгнаха консултациите на БСП за размера на партийните субсидии. След като преди седмица парламентът прие на първо четене партиите да получават лев на глас, червените обявиха консултации. ГЕРБ отказаха да се срещнат с тях с мотив, че твърдо стоят зад идеята за левче за бюлетина.

Така днес в 11 часа БСП трябваше да се срещнат с Обединените патриоти. Десет минути след уречения час обаче ръководството на ПГ на БСП останаха сами в зала Запад на Народното събрание.

"Това е признание за подчинената роля на НС пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на конституцията и демокрацията", заяви зам.-председателят на групата Драгомир Стойнев.

По негови думи парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на властта на една политическа партия - ГЕРБ.

"За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществения ресурс", каза още Стойнев.

Червените обаче вече имат идея за промяна на закона. Те ще настояват всички партии да върнат спестяванията, които имат от субсидия към дата 3 юни. 

Официално се знае, че ГЕРБ имат най-голяма сума на депозит от субсидията.

Само представителите на БСП и медиите стояха и чакаха. Снимка: "24 часа"

Радев "за" партийни субсидии на опозицията, а за управляващите?Президентът държи да се намери баланса между партиите и обществото

Субсидия от 1 лев на глас влиза в парламента. Ще се приеме ли?ГЕРБ и "Воля" твърдо зад промените, патриотите – разединени, БСП и ДПС – против