Управляващата коалиция е стабилна и ще продължи да изпълнява своята програма до края на мандата, а кворумът в парламента ще бъде гарантиран. Това увериха единодушно лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателят на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след коалиционен съвет, който беше свикан от премиера Бойко Борисов. Заседанието в сградата на "Дондуков" 1 продължи близо час.

На сбирката, освен сагата с направените, а след това отменени промени в Изборния кодекс, трябваше да се обсъди и проблема с кворума в парламента. Упрекът на Борисов към коалиционните партньори беше, че техните депутати често отсъстват и ГЕРБ трябва да спасява положението.

Помолен да коментира решението на БСП да бойкотира парламента, Цветанов заяви, че не знае дали социалистите изобщо ще участват в изборите.

“По законите, които се приемат, винаги трябва да има политически консенсус. Това е гаранция за стабилност и устойчивост на законодателния процес“, заяви той. „Не може законодателството да лавира и да се прави в зависимост от нови парламентарни мнозинства, затова винаги търсим политическия консенсус“, каза Цветанов. „За това, че съм провел разговори с ДПС - провел съм такива и с БСП в определи ситуации, когато е имало необходимост.

Ще продължа да водя разговори и с БСП, и с ДПС, когато се налага, както за дневния ред, за седмичната програма, така и по законопроекти“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. „Всеки трябва да има своя позиция и да я защитава аргументирано, но не ултимативно и по начина, по който го прави БСП“, допълни той.

"Обсъдихме това да не разчитаме на БСП, които играят на варианта "иди ми, дойди ми" и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори, заяви на свой ред Каракачанов.

"Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината. Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем", посочи още лидерът на ВМРО.

"Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му", допълни Каракачанов.

"Решихме да действаме така че да докажем, че парламентаризмът няма алтернатива, че да отсъстваш от парламента не е решение, дори когато си опозиция", заяви пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленския мандат, независимо от изборната година, в която влязохме“, обяви той. „По-правилното и доброто за обществото е да приемаме закони в негова полза, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане по-делово и спретнато в отсъствието на БСП.

Разбрахме, че те са решили да не се връщат, въпреки поправките на управляващото мнозинство в ИК“, коментира той и уточни, че в парламента няма да има проблем с кворума. „Вероятно някои важни проблеми ще бъдат придвижени по-бързо. БСП доста често с присъствието си умишлено са предизвиквали забавяне“, каза още Сидеров.

Преди началото на коалиционния съвет той заяви, че темата за преференциите е била истеризирана.

"За мен е важно какви пари са декларирали нашите евродепутати. Ако може да отделят поне част от тях за един фонд, който подготвям с юристи за болни деца и деца-таланти, защото научих, че някои от тях са спестили по 4,5 млн., други по 1,5 млн.

Явно тази битка за евродепутатството се оказва един сериозен бизнес и аз ще се обърна с призив към всички, които ще се кандидатират за евродепутати през тази година, да декларират, че ще даряват по-голямата част от заплатите си. Това са над 20 хил. лева заплата", коментира лидерът на "Атака".
На въпрос заедно ли ще се явят "Обединените патриоти" на избори, Сидеров отговори, че партньорите му от НФСБ и ВМРО отбивали въпроса. За него това обаче не било най-важно, а правителството да изкара мандата си докрай.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък още вчера заяви, че не одобрява обрата в позицията на ГЕРБ за преференциите. „Явно за Борисов рейтингът е по-важен от всичко”, каза Симеонов.