"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Това казва в интервю за БНТ лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

"Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия", заяви Трифонов и допълни:

"БСП е лява партия, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе с бюрото и обяви, че няма да ни подкрепят. А това с подкрепата е като в любовта, ако само ти подкрепяш, а теб не те подкрепят – нещо не е наред. Съвсем логично е от наша стана е да бъде същото", допълни лидера на ИТН.

"БСП и ИТН не могат да създадат мнозинство. Така, че това правителство сега е невъзможно", заяви Слави и прогнозира, че логично е да се отиде на нови избори.

"Логиката изисква изборите да са 2 в 1  по ред причини. Хората се изморяват и това води до много разходи", обоснова се той.

От президента зависи как ще отидем на избори. Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. От тогава започва да тече времето. И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, защото хората се изморяват да ходят на избори, а и е много пари, каза Трифонов.

„Суверенът е решил, че парламента така изглежда. Това е едно копие на това как изглежда в момента българското общество. Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Нов съм в политиката, но виждам, че има много сериозно разминаване между очакванията на хората и реалността вътре в управлението. И като морал, и като действие. Хората като помиришат властта и се променят. Българските политици все още не да адекватни да изпълняват желанията на суверена“, заяви още Трифонов.

Трифонов заяви, че е имал лични разговори с Христо Иванов и Мая Манолова . "Попитах ги какво искат. Те бяха ясни , че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах Христо Иванов къде съзира дългата ръка на ДПС. Аз не съм говори с тях, не съм се виждал с никого от тази формация. Иванов ми отговори, че няма доказателства, но имал такова чувство". 

"Зад ИТН стоят само нашите избиратели и аз с името като гарант. В някакво предаване Татяна Дончева каза, че знае че зад ИТН стои Маджо. Аз я гледах и се втрещих. Чувал съм всякакви глупости за мен, но това беше върха" заяви Трифонов. 

Лидерът на ИТН заяви, че в настоящия парламент всички са скарани с всички. "Суверенът е избрал за свои представители хора, които не могат да се разберат побежду си. Всички , които са в следващия парламент, трябва да се разберат помежду си. Следващият парламент трябва да прояви максимално мъдрост и морал". 

 

Надявам се , че този път ще се прояви необходимата мъдрост и мора и ще се състави правителство на всяка цена, добави Слави.

Той добави, че не може да каже какво трябва да се прави с COVID-19, но :

„Ако е необходимо ще направя така , че да насърча хората да се ваксинират. Много глупаво ми звучи да флиртуваме с антиваксърите. Все едно да флиртуваш със смъртта“ и допълни, че самият той е ваксинират, независимо че е прекарам вече вируса. Според него COVID не бива да се политизира.

Той коментира още отношението на партия ИТН към главния прокурор:

„Основното, за което намерихме съпричастност и погледнахме с партиите на протеста. Протестирахме срещу големите възможности и липсата на контрол върху дейността на главния прокурор и конкретно този главен прокурор. А той, за да си отиде, ни трябва работещ парламент“, заяви той.

На въпроса „Вие за това ли сте?“ , дошъл от журналиста, той отговори:

„Естествено, че сме за това. Чакай да те питам, колко пъти трябва да се каже нещо , за да е истина. Аз и преди съм го казвал по телевизията. Не знам как и по какъв начин трябва да се каже, за да бъде убедително“.  

Пария „Има такъв народ“ не е взела и един лев от държавата, коментира още той.

„Аз съм такъв типаж - когато кажа нещо, ще го направя, ако не го казвам, няма. БСП, ГЕРБ и ДПС замазаха всичко от референдума. Ние върнахме 15 млн. лв затова в бюджета. Ние също върнахме 1 млн. лв, а тези 132 хил., които оставихме по 1 лв за действителен глас, ги дарихме на загиналите огнеборци. Имаме 0 лв. и партията съществува, а ГЕРБ има 20 млн.лв., подчерта лидерът на ИТН.

Той е „за“ еврото да се приеме за веднага.

Двойното гражданство няма значение, но този, който е решил да стане и това е било в закона и си го нарушил, си закононарушител. Това е глупаво, но щом си го нарушил, си закононарушител, каза той за предложеното от ИТН отпадане на изискването за двойно гражданство на депутатите. Не е вярно, че на другия ден започнала критиката срещу министрите от служебния кабинет, след като им отказал, категоричен бе той.

Трифонов твърди, че Кирил Петков и Асен Василев сами са дошли при ИТН , за да предложат услугите си. След което Слави казал, че според него те трябва да бъдат част от следващото правителство.

„Асен Василев трябва да е министър на финансите. Казах му, че това е важна длъжност и ние ще определим. Предложих му да е министър по европейските въпроси. Той каза, че трябва продължи да се бори с мръсните пари и му казах, че агенцията в ДАНС, ще е под негово подчинение. Петков обаче започна да има много ултимативно поведение - започва да казва или - или, а аз такива неща не ги харесвам. Затова реших да не бъдат включени. Те са част от изчегъртването на ГЕРБ. След това запачноха да правят изявления и всичко в публичното пространство се обърна“, разказа още Слави.

Според него Радев изпълва представите му за президент и взаимоотношенията със служебните министри няма да променят мнението му.

Очаквайте подробности!