Поскъпване на всички продукти в производството на българската икономика ще има през тази година. Скок в цените се очаква не само в хранителните стоки. Това е зарaди по-високите цени на горивата, водата, електроенергията и заплатите. 

„Тенденцията за повишаващите се разходи започна още миналата година. Сега обаче изведнъж се получи едно натрупване, поскъпват не само горива, но рязко поскъпва и водата. Работните заплати се повишават непрекъснато поради липсата на работна ръка. Текучеството е много голямо и изобщо всички ценообразуващи фактори показват категорична тенденция нагоре. Така че не само в месопреработката, според мен, в абсолютно всички сектори на производството и на цялата икономика предстои повишаване на цени, от което ще последва повишаване и на доходи, защото при този дефицит на хора всяка компания ще иска да си задържи хората", обясни пред Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

„В нашия бизнес най-сериозен дял в структурата на цената имат суровините, а те положително ще се повлияят първи от всички тези фактори, за които говорим, че растат. Защото в житотновъдството и в земеделието използват много горива, електроенергия, човешки труд, вода. Така че всички тези фактори ще повлияят върху цялата хранителна верига - от полето до крайния продукт за трапзата“, допълни той.