Пореден скандал се заформи в пленарната зала и наложи излизане в почивка на депутатите. Причината за втори пореден ден са промените в закона за НСО, които вчера бяха повод за размяна на остри реплики. Народните представители така и не достигнаха до консенсус дали за приели измененията или не. Промените са за прекратяване на охраняването на главния прокурор Иван Гешев и още няколко лица.

Днес Ива Митева поиска гласуването на двата законопроекта да бъде вкарано извънредно в дневния ред на парламента.

„Има нарушение на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди, установено е, че няма кворум и въпреки това заседанието не е разпуснато“, обясни Митева. Затова тя обяви, че няма валидни решения и всички гласувания са нищожни. И предложи законът да се гласува отново.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче не се съгласи с това.

„Няма основание точката да се гледа отново. Вие не бяхте в пленарната зала. Вчера беше извършено гласуване и двата законопроекта не бяха приети дори на прегласуване. Всички се опитвате да пренапишете и правилника, и нови правила в конституцията. Не може да има трето гласуване“, каза Атанасова.

„Няма трето, след като няма и първо“, отвърна Митева.

В дебата се включи и Николай Хаджигенов.

„Порочните действия не предизвикват правни последици - 20 секунди за гласуване, опорочени са процедурите, затова трябва да продължим с точката. Скочихте като Матросов на амбразурата да защитавате НСО. Някой сериозно ли ще убива Бойко Борисов, моля ви се“ каза Хаджигенов.

Извинявам се за вчерашната си интонация към председателката. В нашата група сме свободни хора и си говорим като равни хора, а не като политически лицемери към висшестоящи

Кирова показа тотална некадърност и некомпетентност, в следствие на което сме в този тупик.

Като гласуваме сега, ще се види кой иска охраната на Борисов и на Цвета Караянчева да продължи, допълни Йорданов.

Тошко Цветанов и вчера, и днес обижда, той е рецидивист в тази посока, обяви Хамид Хамид.