Започва гореща политическа седмица, в която може би най-сетне ясно дали двете коалиции, които учстват в управлението ще се разберат. Въпросът ротация или избори остана отворен, макар че вчера следобед темата изглеждаше приключена - след като преговарящия екип на ГЕРБ обяви, че разговорите с партньорите от ПП-ДБ са стигнали до задънена улица и единственият изход са предсрочни избори.

Мария Габриел заяви, че днес ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от НС, а партията ѝ няма да участва в преговори за реализация на втория мандат. По думите ѝ причината за взривяването на разговорите е постъпило искане за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Мария Габриел: Отиваме на избори! ГЕРБ няма да подкрепи втория мандатЩе оттегля кандидатурата си за министър-председател, заяви още тя на извънреден брифинг

През целия ден от ПП-ДБ запазиха мълчание. Но точно в 20:00 часа, премиерът в оставка Николай Денков излезе със специално обръщение към ГЕРБ-СДС и ги призова - да спазят уговорката отпреди 9 месеца и да не хвърлят страната в хаос. Предложението към ГЕРБ-СДС е да се запази съставът на на министерския съвет, а премиер и министър на външните работи да е Мария Габриел, а Николай Денков - вицепремиер.

Мария Габриел - номинирана за министър-председател от ГЕРБ-СДС: "Ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката беше поискана смяна и в друго министерство. В МВР. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост по отношение на отказа от среща, исканито ни за споделена отговорност, носено с равностойно представителство да бъде разбрано."

Николай Денков - министър-председател в оставка: "Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерския съвет."

Денков: Нека гласуваме кабинет с премиер Мария Габриел и без смяна на министриСпазете думата си и осъществете ротацията, призова той ГЕРБ-СДС

След обръщението на Николай Денков по БНТ, единствен коментар от страна на ГЕРБ беше публикация във Фейсбук на ПР-а на партията Никола Николов. В нея той заявява, че Денков се моли на ГЕРБ да се гласува ротация само на него и Мария Габриел.

ГЕРБ: ПП-ДБ или нямат връзка с реалността, или имат загуба на паметтаНационалния координатор и пиар на партията с коментар след изявлението на Денков