„ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат. Ще оттегля кандидатурата си за министър-председател". Това заяви Мария Габриел и преговорният екип на ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията след поредната серия преговори с ПП-ДБ за съставяне на кабинет.

"Оценявам, че разговорите продължиха. Благодаря на всички. Благодаря и на акад. Денков. Ние казваме - не. Не на постоянните нови условия и на нови и нови условия. В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за министерството на отбраната и министерството на енергетиката, бе поискана смяна и в министерството на вътрешните работи”, заяви Мария Габриел.

"Последните 9 месеца видяхме, че важни реформи се случват с ГЕРБ. В този момент вместо това да бъде оценено постъпи ново искане. Казваме "не" на постоянните нови условия. Това изпълва групата на ГЕРБ с нетърпимост искането ни за споделена отговорност да бъде разбрано. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че бяха направени много отстъпки, но имаме солидна основа. За съжаление се очертава да се върнем на тях след избори. Трето ще остана като вицепремиер и министър на външните работи, за да върша своята работа до ден последен на това правителство", добави тя.

Преговорите за кабинет с ротация на премиерите започнаха още преди връчването на мандата на ГЕРБ-СДС. За да получат мандата, заедно отидоха преговорният екип на най-голямата парламентарна група, премиерът в оставка Николай Денков и председателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков. Но общите прояви стигнаха до тук.

След дадена отсрочка за общо решение за състав на кабинета, на втория ден Мария Габриел отиде на "Дондуков" 2 при президента Румен Радев с готов състав на кабинет, но само със свои съпартийци. А досегашните некоалиционни партньори на специална пресконференция по-късно през деня се разграничиха от предложението и отрекоха предложенията за министри от техните редици да са се съгласявали.

Обидни квалификации и обвинения създадоха допълнително напрежение между представителите на некоалицията.