Опашка от българи се извиха пред секциите в Западна Европа. Масово нашенци се юрнаха в почивния ден към урните, за да дадат своя вот за народни представители за 45-о Народно събрание.

Пред някои секции във Великобритания, Испания, Франция, Холандия и на много други места на опашка чакат стотици наши сънародници.

В Нидерландия секции са открити във всеки голям град. Още преди старта на изборния ден, пред читалище „Елисавета Багряна” в едно от училищата в Ротердам, вече чакаха нетърпеливи българи.

„Опашките са цял ден от желаещи. Два пъти се връщахме, защото има много хора”, разказа пловдивчанин, живеещ от години в холандския град. Той добави, че въпреки стълпотворението от хора, опашката е вървяла бързо. 

 

Българите в Бристол, Великобритания също са решили да отделят време в почивния си ден, за да гласуват. Още от 9:00 часа сутринта пред секциите се бе извила опашка, като час по-късно хората са наброявали над 100 души.

„На всеки 45 минути пускаха семейства, дошли с деца. Имаше толерантност към хората. Не се стигна до напрежение, нямаше и отказали се”, коментираха нашенци пред медията ни.

 

Видео от Лондон, Великобритания

Невиждани опашки се извиха и пред урните във Франция. Пред посолството ни в Париж чакат стотици, за да пуснат своя глас.

 

Подобна е ситуацията и в Атина.

 

В Германия има сериозни опасения сред организаторите на изборите, че има вероятност да не стигнат бюлетините.