Лют скандал се вихри в парламента, въпреки че депутатите са приели само заглавието на Изборния кодекс.

Управляващи и опозиция си размениха думи като "шайка", "комсомолец"…

Тон даде Крум Зарков от БСП, който обвини депутатите от ГЕРБ, че гласуват на тъмно - текстове, които не познават.

По думите му Правната комисия не работи по правилник. И напомни, че юристите от Съвета по законодателство са се разграничили от НС.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов го обвини в манипулация и истеричен патос.

В отговор червеният Явор Божанков обвини управляващите, че са шайка и, че нанасят шамар на българските избиратели, а Кирилов - че приемал текстовете полузаспал и на коляно.

"Ритуално заклахте преференциалния вот", обърна се соцдепутатът към управляващите. И обяви, че патриотите са подкрепили искането на ДПС и така са предали хората, затова нямало право да се наричат повече така.

"Най-малко вие може да сте морален стожер, помня как преди 2 г. в Горна Оряховица Радан Кънев ви представяше като новия десен лидер, а сега сте депутат от левицата", скочи му Юлиан Ангелов.

Много по-ядосан и по-остър обаче беше Вежди Рашидов.

"Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка бе", разпени се той, но шефката на НС Цвета Караянчева му направи забележка и му спря микрофона.

След това обаче Рашидов продължи: "Не съм живял 68 г. едно младо дете, което не е било във войската, да ме обижда, никой не е заслужил, това да не е комсомолска организация?!"

"Извинете, но думата "шайка" не е от мой речник, а от този на ваш колега", отвърна му Божанков, цитиран от "24 часа".

Йордан Цонев от ДПС взе думата и се скара на Караянчева, че изпуска заседанието.

"Ако Темида е богинята на закона, не забравяйте, че тя е с превръзка на очите и не я превръщайте в леко момиче по бельо, а законът в проститутка", скочи пък Таско Ерменков от БСП.

А след като Хамид Хамид от ДПС няколко пъти в изказване се обърна към Крум Зарков от БСП с "моят скъп приятел", Караянчева се пошегува: "Толкова много обяснения от парламентарната трибуна? Сигурно защото днес е 14 февруари".

В крайна сметка, след цялото това словоблудство, парламентът отхвърли предложенията на ДПС за промени в Изборния кодекс, свързани със секциите извън страната.

Основното, което предлагаха от ДПС е да се даде възможност по преценка на дипломатическите и консулските представителства в чужбина, да бъдат образувани избирателни секции, извън представителствата, когато не по-малко от 40 избиратели са подали заявление за гласуване.

При избори за Европейски парламент предложението важи само за секции в страни-членки на ЕС.

Иначе днес парламентът трудно тръгна да работи, след като в 9 часа липсваше кворум, макар депутатите на ДПС и на БСП да бяха в зала, само 110 се регистрираха.

Наложи се шефката на НС Цвета Краянчева да даде 10-минутна почивка, в която лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да направи спешна совалка до статя на ДПС, за да ги убеди да се регистрират.

Това се случи и от втори опит и народните избраници започнаха работа по промените в Изборния кодекс, които вчера Правната комисия обсъжда на почти 10 часа.