Преговорите между СДС и ГЕРБ за общата листа за кандидати за общински съветници в София са започнали от 4 места за малкия партньор в избираемите 20 първи места в списъка и са стигнали до 1 място, според източник на Trafficnews. Според друг запознат с пазарлъците "сините" са искали 6 места в листата. След това лидерите на двете партии Бойко Борисов и Емил Христов са продължили преговорите без да стигнат до конкретна договорка. Вчера бе подписано споразумението межди двете партии за общо явяване на местните избори. От СДС са се надявали да получат и няколко районни кмета в София, но засега от ГЕРБ се въздържали от конкретно обещание.

Според активисти на ГЕРБ няма да има никакви квоти за седесари в общите листи. „Дадено е правомощие на местните структури на двете партии да преговарят и да се разберат”, обясни източникът ни. Според него, ако местните структури не се разберат може да няма общи листи. Подреждането на листите ще зависи от предложените кандидати. 

В страната ще зависи от електоралната сила по места на двете партии и сегашното им присъствие в общинските съвети.  В някои градове, като Монтана, може всяка партия да си има различни кандидати и листи, обясниха от ГЕРБ.

Първата коалиция между СДС и ГЕРБ беше на изборите за европейски парламент, когато СДС получи шестото (бившият председател на парламента Александър Йорданов) и последното 17-то място (Илия Лазаров - главен секретар на СДС). ГЕРБ успя да вкара 6 души в Европарламента и появата на Йорданов на толкова предно място предизвика недоволство в партията на Бойко Борисов. Тогава преговорите бяха водени от заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе освободен от всичките си постове след скандала „Апартаментгейт”.

Борисов обвини БСП в подла игра в София, ако се прилепи към МаноловаГЕРБ и СДС подписаха споразумение за местния вот, играят заедно в големите градове