Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини БСП в подла игра за местния вот в София заради намерението на соцпартията да подкрепи  Мая Манолова без да издига партиен кандидат. Това стана при подписването на предизборното споразумение между ГЕРБ и СДС  за съвместно участие на предстоящите избори през октомври.

"Специално за София, мисля, че ще бъдат много подли тези избори - заради установената практика  (на БСП - б.р.)да се прилепва към някоя партия или някой кандидат.

Какво значи да имаш претенцията да си алтернатива и да не издигаш свой кандидат в голям град", възмути се Борисов на брифинг, в който участваха лидерът на СДС Румен Христов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която все още не е потвърдила, че ще се бори за четвърти мандат.

Борисов разясни как е преобразена столицата по време на управлението на ГЕРБ, което започна с неговото идване на "Московска" 33.

"Само ако започнем да изброяваме направеното за последните 10 години в София - даже няма да започна с метрото, как изглеждат парковите ни пространства, ремонтите на "Лъвов мост", на Телевизионната кула, на Семинарията, Южната дъга.

Това е град, в който на практика няма безработица - технопарка, индустриалните зони около София, Кремиковци, Божурище. Трафикът вече не влиза в града. Да не говорим за училищата, за детските градини, за всичко, което бе изградено.

На всичко това се противопоставя един популизъм. Вие помните каква беше и Витошка", заяви още премиерът. И продължи.

"Нямаше канализации, нямаше Модерно предградие, в много квартали нямаше септични ями, с метрото изградихме един подземен град", каза той и обърна внимание и на трамваите, тролеите и чистотата на въздуха.

"Ако нашите колеги отляво искат да водят битка с нас, да си издигнат кандидат. Не приемам да подкрепят някого в град като София.

Като партия сме дали пълна автономия на местната организация. Предлагаме направено срещу популизъм", заяви Бойко Борисов.

Според източници от ГЕРБ 99% Фандъкова ще бъде кандидатът за кмет на столицата, но листата за общински съветници ще бъде сериозно обновена.

Синият лидер Румен Христов пък посочи, че днешното споразумение е продължение на успешната кампания, която двете партии са направили на евроизборите. „Целта е да остане това обединение първа политическа сила – да имаме най-много кметове и общински съветници в страната. Защото смятаме, че дясното управлява най-добре и трябва да продължи да управлява не само държавата, но и общините“, посочи той. Христов изрази надежда, че ще се постигне договореност в най-важните общини - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Там СДС ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ.

 „Нашите структури дават възможност и на по-младите и селските общини да работят заедно. Това стимулира най-голямата партия – ГЕРБ, и СДС да търсят съгласие и разбирателство за общо явяване“, заяви той.