СДС няма да издига свой кандидат за кмет на София, но ще подкрепи достойна дясна кандидатура, каза председателят на партията Румен Христов пре БНР. Той добави, че текат разговори с ГЕРБ за общо явяване или за подкрепа за кандидата на управляващата партия.

СДС и ГЕРБ бяха в коалиция за европейски парламент и сините успяха да вкарат свой евродепутат - бившият председател на парламента Александър Йорданов.

Христов обясни, че с решение на Националния изпълнителен съвет СДС дава право на всяка общинска структура да определи с кои политически  партии да участва в местните избори.

"БСП, ДПС и "Атака" са партиите, с които СДС е невъзможно да разговаря", обясни границите Христов.

"Виждаме, че вървим отново към блоково гласуване, ляво-дясно. Няма начин Съюзът на демократичните сили да бъде извън десните обединения и да търси дяснодемократични кметове и общински съветници. СДС ще подкрепи достойна дясна кандидатура, но ще имаме и кандидати за общински съветници, както и сега имахме", каза още той.

Румен Христов участва пред мемориала край НДК в София в Деня за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

От СДС искат с ГЕРБ и на местния вот, препънали БСП-тоРадан Кънев бил по милост в европарламента, обявиха от синята партия