Водачът на листата на "Демократична България" Радан Кънев е влязъл по милост в Европейския парламент, а СДС е спряло похода на БСП към властта и се кани да играе с ГЕРБ и на местния вот. Това обяви секретарят на СДС Илия Лазаров по повод евроизборите, на които синята партия участва като сюзник на ГЕРБ с обща листа. Като №5 в нея мандат за европарламента получи Александър Йорданов.

"Радан Кънев влиза по милост в ЕП, ако има тълкувание от Конституционния съд, не съм сигурен какъв ще бъде резултатът. Не бих искал да бъда на мястото на Радан Кънев, който влиза по милост. Постигнахме основната политическа цел, да спрем БСП в похода към властта, най-вече да предотвратим връщането на БСП на власт и на хора като Румен Гечев, които да фалират отново България. Заздравихме се организационно и за нас това беше много успешна кампания", обобщи Лазаров.

Лидерът на СДС Румен Христов обяви, че партията се възражда и става част от десницата в европарламента.

"От СДС сме изключително доволни. Отново десницата запази своето преобладаващо мнозинство в ЕП. В ЕП ще имаме седем представители на десницата -  6 от ГЕРБ и СДС и един от "Демократична България". Това означава, че България ще даде повече десни депутати, повече депутати в ЕНП, отколкото дава Холандия със своя десен премиер", обяви Христов.

"Що се отнася до "Демократична България", разбира се, че е по-добре тези гласове да не отидат към БСП, както беше на парламентарните избори", добави Христов.

Той допълни, че са водили преговори с тази формация месеци наред, но условията, които те поставяли, били унизителни за СДС.

"Да, безспорно, ако ние бяхме заедно щяхме да имаме със сигурност двама и повече депутати", уточни още той и посочи, че в политиката освен емоционално трябва да се работи рационално.

Избраният за евродепутат Александър Йорданов също коментира "Демократична България".

"Тези, които настояват за варианта за коалиция с тази партия на всяка цена, се смятат за велики. Това от моя интелектуална гледна точка ги прави смешни. Това е едно. Въпросът е, че ние щяхме да помогнем на БСП. Искам да призова тези демократични партии в България, които наистина се смятат за демократични да победят БСП, а не да й помагат да побеждава на избори. Свалянето, намаляването на процентите на ГЕРБ връща БСП на власт. Връща я със сигурен партньор – ДПС. Впрочем в "Демократична България" непрестанно лъжат, че едва ли не ГЕРБ е с ДПС, че едва ли не в един момент се говореше, че ГЕРБ ще прави коалиция дори с БСП. Един куп лъжи", коментира Йорданов.

Той все пак приветства факта, че "Демократична България" също има представител в европарламента, който - иска или не - ще работи с другите десни евродепутати.

"Разбира се, очакването беше "Демократична България" да постигне много по-голям успех, ако съдим по тяхното говорене, показване, многото платени реклами, каквито от наша страна от СДС не сте видели. Много усилия хвърлени с прогноза за много силен резултат за съжаление явно са се разминали очакванията с реалността, но въпреки това ние приветстваме, че "Демократична България" също има представител", каза Йорданов.

Според Владимир Кисьов, който беше фаворит за представител на "сините" в общата листа, но се отказа, твърдите ядра на ГЕРБ и СДС са били активирани, както и периферията.

"Смея да твърдя и имам самочувствието, че съм бил основен играч в премахването на визите за българите. Не трябва да допускаме да излизат от землянките хора, които биха ни върнали отново в подобно положение", каза Кисьов, който участва в преговорите за влизане на България в ЕС.
Христов заяви, че на местните избори на повечето места СДС най-вероятно отново ще бъде партньор с ГЕРБ.

"Водили сме бегли разговори на тази тема. Очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива. Най-вероятно да се развива. Ние имаме едно решение, което дава свобода на нашите местни структури да решават по какъв начин ще се явят на есен за местните избори, като забраната е към БСП и ДПС.

На повечето места най-вероятно ще бъдем заедно с ГЕРБ. Това го искат нашите структури и структурите на ГЕРБ. Местната власт е изключително важна", подчерта още Христов.

 Снимка БГНЕС