САЩ наложиха санкции към 16 физически и 24 юридически лица от няколко страни в Европа и Западното полукълбо във връзка с корупция. Държавният секретар Антъни Блинкън се позовава на закона "Магнитски". В списъка е и група от Северно Косово с лидер Звонко Веселинович и брат му Жарко Йован Веселинович, съобщава „24 часа”.

Те работят тясно и с Милан Радойчич - кум на Звонко, за който в съобщението пише, че притежава "базирана в България и контролирана или притежавана от Радойчич" фирма. В този контекст е спомената кюстендилската "Гарац инженеринг ООД". Тя влиза в списъка със санкционираните компании, добавя Министерството на финансите.

Радойчич е известен като най-силния човек сред косовските сърби и решаващ "всичко, защото държи парите в ръцете си". Той е заместник-председател на политическата партия "Сръбска листа" от 2019 г. 

Според съобщението на Финансовото министерство на САЩ към края на 2017 г. братята Веселинович са се ползвали с политически чадър за незаконна дейност. Имали договорки с политици, за да помагат на партиите им да печелят избори и предоставят големи суми на кандидатите.

От своя страна политиците са предоставили на братята контрол върху определени бизнеси и управление без намесата на сръбските власти. Те са получавали най-апетитните инфраструктурни договори. Веселинович са плащали с препрани пари от техните криминални бизнеси, пише още в съобщението.

В допълнение групата е била обвинена в предполагаемото убийство на лидера на политическа партия Оливер Иванович през януари 2018 г.

В обвинението за убийството са споменати като съпричастни всички членове на групата, включително и Милан Райко Радойчич, за който се твърди, че е контролирал или притежавал базирана в България фирма.