Управата на Пловдив продължава да се държи с гражданите като с крепостни селяни, въвеждайки за пореден път безумната забрана за продажба на алкохол в изборния ден. Въпреки, че практиката, която е остатък от соца, през последните години почти изчезна от големите градове в България, в Пловдив тя продължава да се прилага. И сега, при поредните предсрочни парламентарни избори, в Пловдив се забранява продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки.

Това стана със заповед на районните кметове в града. Забраната се отнася за търговските обекти и заведенията за обществено хранене. Алкохол няма да се пие и на обществените места в периода от 23 часа на 1 април до 22 часа на 2 април. Изключение са местата, където се провеждат предварително планирани семейни и обредни ритуали.
Забраната важи за периода от 23:00 часа на 1 април до 22 часа на 2 април 2023 г.

Другите общини с наложена забрана са Перник, Харманли, Шумен, Видин.

В София, Варна и Бургас тази соцпрактика от няколко години е прекратена. В общините се разрешава продажбата, сервирането и употребата на алкохолни напитки в определените за това места. Забранява се единствено консумацията на алкохол в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии в административно-териториалните граници в предизборния ден на 01.04.2023 г. и в изборния ден на 02.04.2023 г.