Върховният административен съд задължи министъра на околната среда и водите да направи екооценка на на актуализацията на плана за управление на парк "Пирин". На практика тричленен състав на магистратите отмени решението ековедомството да приеме плана без оценката.

Самият министър Нено Димов коментара, че все още не знае дали обжалва. "Очакваме да получим мотивите и самото решение", коментира той.

Димов подчерта, че неговото мнение е, че за подобни документи не трябват екооценки, но независимо от това ще се съобрази със съда. Административното дело беше образувано по жалба на Сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България", гр. София, Сдружение "Асоциация на парковете в България", както и на няколко физически лица.

То е срещу решение от 01.03.2017 г., издадено от екоминистъра, да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. Според екоорганизациите поанът дава възможност за разширяване ма зони за строителство.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

Снимка: МОСВ