Само часове, след като ГЕРБ обявиха слогана си за евроизборите - "Европа ни чува", стана ясно, че мотото вече и влизало в употреба. Точно преди 10 години, на евроизбоите през юни 2009 година, НДСВ тръгват на с това изречение.

"Тогава имахме няколко варианта. Нашето най-голямо предимство беше, че имаме авторитети. Тогава Меглена Кунева беше признат авторитет в Европа. По този начин слоганът ни обединяваше всичко", обясниха пред TrafficNews членове на предизборния щаб на НДСВ от онова време.

От ГЕРБ са категорични - не са крали слогана.

"За нас това е отговорност и в момента в България няма друга партия, която да може да заяви, че Европа я чува", категорични бяха пред TrafficNews хора от предизборния щаб на партията.

На европейските избори през 2009 година ГЕРБ се явяват за втори път на европейски избори. Тогава партията ги печели безапелационно. НДСВ пък успява за последен път да прескочи бариерата за излъчване на свои представител на национални избори. Движението събира над 7 процента. Така водачът на листата Меглена Кунева влиза в европарламента, но се отказва и на нейно място заминава втората - Антония Първанова.

Открийте 10-те разлики: