Президентът Румен Радев дава отчет относно четвъртата година от встъпването му в длъжност. Държавният глава направи анализ на изминалата година и работата на президенството.

Радев обяви, че заедно вицепрезидента Илияна Йотова ще се кандидатират за втори президентски мандат.

„Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи”. Така започна отчета си президентът. 

По думите на Радев действителността налага да има институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия.

„Само ще маркирам щрихи от изминалата година и ще насоча фокуса върху приоритетите през настоящата. Както знаете, още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпление срещу гражданските свободи”, каза още Радев.

„Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снемане на това доверие. Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие и настояване за оставки. С обръщения и директен призив към Народното събрание”, добави държавният глава.

Радев припомни и действията, които е предприел по отношение на кризата с коронавируса. Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение, каза той.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети, и ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви. Защото те имат важно значение за критични области в България - образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България", изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към "Дондуков" 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.