„Днешният форум е важен, защото събира лидерите на балканските страни с ръководителите на европейските институции по една важна тема – разширяването на ЕС. Приобщаването на Западните Балканите и утвърждаването на европейски принципи и норми на поведение на Балканите е в интерес не само обединена Европа, но и най-вече на всички граждани в нашия регион. Затова и евроинтеграцията на страните от Западните Балкани ще бъде приоритет на българската външна политика, особено с акцент за тази на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев в Словения, предаде Нова тв.

Според него, за съжаление, през последните години отношенията между двете страни са вкарани в задънена улица.

„Поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори. Точно поради тази причина очакванията за компромис от България растат непрекъснато. Затова и служебното правителство, и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога. Полагаме усилия за формулиране на ясни български позиции, но и най-вече тяхното отстояване. В този дух бяха и моите срещи с Шарл Мишел, с господин Вархей, където много ясно се чу нашата позиция. България е най-заинтересувана да имаме бързо развитие на въпроса”, посочи президентът.

Радев посочи, че очаква правни гаранции за необратими и устойчиви решения за развитието на отношенията между двете страни. Той е на мнение, че трябва да бъде изкоренен и езикът на омразата.

„Тази повратна представа за България в учебниците, в музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво. Има нещо още по-важно и то реферира към копенхагенските критерии за членство, където България е готова да оказва помощ на нашите съседи и покриването на тези критерии”, каза още Радев.

ие сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, заяви президентът. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.

Държавният глава изрази признателността си към президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на  диалога на най-високо политическо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“.

„Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, посочи още президентът. Румен Радев изрази увереност, че с общи усилия по възможно най-бързия начин ще бъде намерено устойчиво решение, което няма как да бъде обаче за сметка на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Президентът призова и парламентарно представените политически партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и възможно най-скоро страната ни се нуждае от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред международните партньори. „Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне максимално на нашите приятели от Република Северна Македония, така че да намерим заедно тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще“, добави още държавният глава.

Европейската перспектива на Република Северна Македония беше във фокуса и на срещите на държавния глава Румен Радев с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и с заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Проблемите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония могат да се решат само в пряк диалог, който да води до реални резултати, подчерта на срещите държавният глава.

В разговора си с Шарл Мишел българският президент отново открои  необходимостта Европейският съюз да разработи и приеме свой оперативен план за защита на сухопътните европейски граници при рязко увеличение на миграционния натиск, както и за своевременно осигуряване на финансова и материална подкрепа за страната ни.