На фона на безпрезедентния срив на доверие в политическата система и институцията, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност, защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес. Това заяви президентът Румен Радев по време на Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата му за президент.

Вярвам, че президентската институция символизира единството на нацията. Не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели, посочи още държавният глава.

Той отбеляза, че обществото ни е узряло за промяната и неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива е етапен провал.