С наближаването на датата за ротацията в правителството – 6 март, напрежението между управляващите ескалира. Днес стана ясно, че до 8 март управляващото мнозинство трябва да реши ще продължи ли да работи правителството по възприетия ротационен принцип, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори.

Днес в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви график, по който ще представи предлаганото от партията коалиционно споразумение. "На 5 март ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6 март ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ на 8-и. Вече дотогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите… Аз ще оставя тук преговаряща група и на 8-и, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали, гласуваме оставката на кабинета и отиваме на избори", заяви той.

В отговор през медиите Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ заяви, че няма как в двудневен срок ПП-ДБ да разгледа толкова сериозен документ. Петков съобщи, че премиерът Николай Денков от четири седмици е готов с прегледа на министрите, а Мария Габриел все още не е.

„За мен има явна стратегия да се бавят нещата и да се бавят до последния момент, защо – не знам, но ако стане грешка, защото накрая няма достатъчно време или се опитват през пресиране на времето да постигнат някакви резултати, отговорността ще е изцяло тяхна“, добави Петков.

"Не виждам никаква причина от днес до 6 март да чакаме някой да пише документ, както последните четири седмици чакаме Мария Габриел да си даде нейните оценки за министрите", заяви Петков.

„Скептичен съм към реалната идея колегите да се договарят с нас и имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори“, посочи Петков. 

Вицепремиерът Мария Габриел напомни, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ и очаква да се запознае с коалиционното споразумение. Според нея то трябва да съдържа и механизми за взимането на решения.

"Няма как да сме говорили за подписване на документ, който самите ние още не сме обсъдили в партията, не сме дали на своите партньори. Ние имаме много ясна позиция и аз вече я споделих, че няма да подпиша така наречения меморандум. Затова ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността и който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите за това, че ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, и борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения. Това е, което предстои", заяви Габриел.

Премиерът Николай Денков коментира, че ПП-ДБ не иска избори, но няма да се съгласи да бъде параван, за да може някой да се отклони от договорените приоритети в държавата. Ключова за тях остава борбата с корупцията, която според ПП-ДБ минава през правилата за избор на регулаторите.

"Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но ако се окаже, че се опитваме отново да бутаме встрани борбата с корупцията, което се е случвало в миналото, а бих казал, че и в момента се случва - не работи добре правосъдната система, КЗК, в прокуратурата има проблеми... докато не решим тези проблеми, няма как да продължим напред все едно че всичко е наред", заяви Денков.

От ДПС призоваха лидерите на управляващите политическите формации да не тласкат държавата към нови избори. "Ако са разумни хора, политици - сериозни, няма да хвърлят държавата в криза. Ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме“, каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.