Всички щатни служители на Община Пловдив, както и тези, които са в графата държани делегирани длъжности, за малко да останат без заплата през януари месец заради решение на администрацията, научи TrafficNews.bg.

Във всички звена на общинската администрация, училища и детски градини са получили съобщение от главния секретар на Община Пловдив Ангелина Топчиева, че от януари ще има нов начин за заплащане на възнагражденията.

В момента всички служители получават заплатите си между 23-то и 27 число за текущия месец. Това обаче предизвиквало често административен хаос. Причината е, че в чести случаи служителите след това ползвали отпуска или се налагало да излизат в болнични. Реално обаче те са получил заплатите си за тези дни, в които отсъстват, и счетоводителите по звената изпадали в ужас, за да коригират и преизчисляват всичките промени.

Поради тази причина градските власти са решили да въведат нов метод за изплащане на заплатите, а именно те да са дават след изтичане на целия работен месец. Проблемът е, че общинските ръководители не са си дали сметка, че януари е месецът, в който има най-голям вакуум в семейните бюджети след празниците.

И така с въвеждането на новата система ще се отвори дупка от няколко седмици преди да вземат новата си заплата. Например, ако те са получили заплатата си за декември на 23 същия месец, то с въвеждането на новата система следващата ще си я вземат вероятно в средата на февруари.

Близо 10 000 души получават парите си през Община Пловдив. В това число влизат учители, възпитатели,  както и всички служители в администрациите.

Голяма част от хората негодували срещу новата система и той най-вече времето от годината, когато тя се въвежда. Градските власти все пак се вразумили и разрешили на всички, които са на бюджетна издръжка да получат аванс през януари до 80 % от възнаграждението им.