„МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и съвсем нормално е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат в нашата страна и са по искане на българските граждани.“ Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Рашков заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.   

Тежката задача за противодействие на престъпленията, свързани с упражняването на политическото право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран, е в МВР, подчерта Рашков.

На въпрос наясно ли са в МВР кои са горещите точки на купуване на гласове Рашков увери, че се прави анализ на наличната до момента информация.

Относно освобождаването на бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, в мотивите за което присъства и полицейското насилие по време на протестите миналото лято, Бойко Рашков поясни, че неговата лична оценка за случилото се тогава е в качеството му и на професионалист, и на гражданин.

„И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите.“

Вътрешният министър очаква детайли, за да се види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи.“

„В такива сблъсъци действително е много сложно, но когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР. И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Бойко Рашков.

Ще се изяснява въпросът кое налага в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство, допълни той.