„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-големия шанс за съставяне на работещо правителство.  Във времена на силно политическо противопоставяне БСП показа, че е успяла да съхрани диалога, да взаимодейства с различни партии и да влиза в коалиция с тях. Желая ви успех.”

Това заяви президентът Румен Радев при връчването на третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Папката бе дадена на лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която днес е рожденичка и почерпи Радев с бонбони, а той и подари букет.

„Благодаря за доверието, разбираме тежестта, която ни е отредена и ще направим всичко възможно да съставим правителство. Ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим за страната”, заяви Нинова.

Това е последна възможност за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Ако и този опит е неуспешен, следват предсрочни избори.

За разлика от първите два мандата, за третия в конституцията не е определен срок за връщането му на държавния глава. Така, дори БСП да не събере подкрепа за правителство, може да се удължи животът на сегашния парламент.

 „БСП за България” имат седем дни, за да посочат кандидат за министър-председател.